Zoals velen weten is het belangrijk om na een training voldoende rust te nemen. Vooruitgang wordt niet tijdens een training geboekt maar pas als het lichaam voldoende hersteld is. Een sporter ziet misschien wel vooruitgang tijdens zijn trainingen maar dit heeft te maken met herstel en supercompensatie. Tijdens en na een training zijn de spiervezels van de getrainde spier afgebroken en de energie voorraden opgebruikt. Vanaf dit punt gaat het lichaam herstellen door een verhoogde eiwitsynthese en voldoende rust. De periode vanaf het moment na de training tot volledig herstel naar het oude niveau staat bekend als compensatie. Wanneer een sporter voldoende hersteld voor de volgende training en zijn training slim plant kan hij supercompensatie bereiken. Dit is de periode waar het huidige niveau hoger is dan het niveau voor de trainingsperiode. Dit is het doel van de meeste sporters.

Hoe bereik ik supercompensatie?

Om supercompensatie te bereiken is het dus erg belangrijk om je trainingen goed te plannen. Te weinig rust zorgt ervoor dat je niveau achteruit gaat en te veel rust zorgt ervoor dat je niet vooruit gaat. Zoals in grafiek 1 te zien is bestaat het principe uit vier periodes; training, herstel, supercompensatie en compensatie.

supercompensatie 1Wanneer er in de supercompensatie periode opnieuw getraind wordt is het niveau verhoogd en zal de sporter vooruitgang boeken. Dit is te zien aan de groene lijn in figuur 1.

Wanneer een sporter niet voldoende hersteld kan hij zijn niveau zelfs verlagen. In een poging extra te trainen gaat de sporter dus eigenlijk achteruit. Dit is te zien in figuur 2.

supercompensatie 2

Naast te weinig rust, kan een sporter ook teveel rust nemen. Dit zorgt ervoor dat het niveau niet stijgt en de sporter dus niet vooruit gaat. Dit is te zien in figuur 3.

supercompensatie 3Conclusie

Het is erg belangrijk dat je een goed gepland trainingsschema hanteert en dat je rekening houdt met bovengenoemde periodes. Supercompensatie wordt alleen bereikt wanneer het lichaam voldoende hersteld is. Het enthousiasme om vaak te trainen kan averechts werken en ervoor zorgen dat je prestaties alleen maar achteruit gaan. Hiernaast is het zonde van je tijd om te weinig te sporten omdat je dan eeuwig op hetzelfde niveau kan blijven steken. Ieder lichaam reageert anders en er is geen minimale of maximale rustperiode die voor iedereen werkt. Hierdoor is het belangrijk dat een schema individueel afgestemd wordt. Heb je hulp nodig bij het schrijven van een goed trainingsschema of heb je nog vragen over het onderwerp. Onze trainers kunnen je hierbij helpen.

supercompensatie