DIEPER SQUATTEN DOOR TE PLANKEN

PLANKEN VOOR EEN BETERE SQUAT

Weet jij waarom een plank en schuine plank kan bijdragen aan een betere squat? Toen ik hetgeen wat je dadelijk gaat lezen voor het eerst las, dacht ik: “kan zoiets simpels direct zorgen voor een diepere squat?” Door een plank en schuine plank voor je squat sets te doen gaat zo’n 2/3 van de mensen dieper kunnen squatten. Direct! Ik heb dit namelijk met bijna al mijn klanten uitgeprobeerd en op verschillende coachblogs gelezen. Ik ben erg gefascineerd door het menselijk lichaam en vindt daarom dat je altijd op zoek moet gaan om bewegingen te verbeteren. In dit geval de awesome squat!

CHECK HIER AL ONZE CORE OEFENINGEN INCLUSIEF INSTRUCTIE

PLANK + SCHUINE PLANK VIDEO

Waarom mijn borst wervels (vertebrae thoracicae) wat meer gebogen zijn vertel ik je aan het einde van dit artikel. En waarom je het raar is dat je minder kunt squatten dan deadliften vertel ik in dit artikel.

HOEZO SQUAT JE DIEPER NA DE PLANK?

Jouw lichaam is een zeer defensief systeem. Als het lichaam twijfelt of je een bepaalde bewegingsuitslag (range of motion) kunt maken of niet, dan kiest het lichaam altijd voor ‘niet’. Hetzelfde geldt met een gewicht. Als het lichaam denkt dat je een bepaald gewicht niet aankunt, dan zal je Centraal Zenuwstelsel (CZS) ervoor zorgen dat je of het gewicht niet op kunt tillen, of in het geval van de squat, niet meer zo diep kunt zakken. Kortom het CZS bepaalt de bewegingsuitslag van gewrichten en welke krachten er mogen worden geproduceerd.

Als het CZS het veilig vindt om je dieper te laten zakken in de squat, dan zal ze daar geen problemen mee hebben. Echter, als het CZS ook maar een beetje twijfelt dan zal zij proberen om de bewegingsuitslag (verlengen van de spieren) tegen te gaan. Als je dan toch dieper wilt zakken, dan zal het CZS nooit toestaan om de spieren met zoveel kracht (als in een veilige situatie) te laten samentrekken. En als het ene gewricht niet beweegt zoals zou moeten, dan gaan andere gewrichten (en dus de spieren die voor beweging zorgen in die gewrichten) compenseren. In ieder geval gaan er spieren meedoen, die normaal gesproken die compensatie niet als primaire opdracht hebben! Tijdens de squat kan het buigen van de lumbale wervelkolom (lumbar flexion) het resultaat zijn van beperkte heup flexie. Daarnaast zullen de ‘spinal erectors’ extra hard moeten werken om de wervelkolom weer in een neutrale positie te krijgen, in plaats van een ‘simpele’ isometrische contractie.

Het uitvoeren van een paar sets planken en schuine planken (ik doe er 2 van 30-60 sec, met maximale contractie) zorgt ervoor dat je ‘core’ spieren op de juiste manier vuren! Ze worden als het waren geactiveerd om ervoor te zorgen dat je CZS weet dat zij maximaal bijdragen in de stabiliteit, waardoor het CZS weet dat het veilig is. Je primal movers trekken harder samen en je heupen mogen door een grotere bewegingsbaan. Nogmaals, dit klinkt enorm ‘kinderlijk’, maar waarom geef je die 5 minuten niet de kans om te kijken of het voor jou een bijdrage levert op een diepere squat.

Nu je weet hoe je de buikspieren aan moet spannen, heb je hier 5 top oefeningen om je bilspieren te activeren.

BOLLING THORACISCHE RUGGENWERVELS

Jezelf filmen is altijd goed om te doen, zo kwam ik erachter dat mijn borst wervels enorm gebogen zijn als ik een plank doe. Nu heb ik nog een aantal extra filmpjes gemaakt en in de spiegel gekeken in verschillende ‘vormen’ van de plank. Van extreem recht (horizontaal) tot hetgeen wat je ziet in het filmpje. Want ik vroeg me af waarom ik dat doe. Het blijkt dat als ik mijn buikspieren harder en harder aanspan (en dus de buikspieren verkort) mijn ruggenwervels, logischerwijs, in een grotere flexie breng. Echter, op deze manier voel ik mijn buikspieren maximaal en kan ze niet meer harder aanspannen. En aanspannen, activeren en vuren, is hetgeen wat je wilt doen!

ABONNEER JE OP ONS YOUTUBE KANAAL VOOR MEER INSTRUCTIE VIDEO’S

[youtube-subscriber channelID=UC9abWv6-DatLSF_Mfmd-TEw layout=default subscribers=default]

 

GYM BIBLE SMART PACK

Wil jij 33 professionele trainingsschema’s, 14 voedingsschema’s met de daarbij horende uitleg en tips? Inclusief de complete Variabel Cyclisch Cutten strategie om een droog en gespierd lichaam te krijgen, zonder spiermassa te verliezen? Vergeet dan niet om te profiteren van de smartpack aanbieding van Gym Bible 1 en 2. No nonsens en mythenvrij, voor de iedereen die zijn training en voeding serieus neemt.

MEER HOW TO VIDEO’S?

Door |2017-05-30T11:11:03+00:00september 18th, 2016|Categorieën: buik training, how to video's|Tags: , |

Over de auteur:

Sander Kers is de oprichter en CEO van Diamond Training. Hij heeft zijn Master in Human Movement Sciences gehaald aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en is o.a. in het bezit van het exclusieve Certified Strength & Conditioning Specialist (CSCS) diploma. Al bijna 10 jaar staat hij bijna dagelijks onder de stang en zijn levensmotto is om elke dag met meer kennis naar bed te gaan dan waarmee hij is opgestaan. Een kennisbron en vakspecialist tot op het bot!

Geef een reactie

17 + twee =

Ga naar de bovenkant