Doe wat je nu niet doet

Oke de titel, doe wat je nu niet doet, klinkt misschien moeilijk, maar over een aantal regels noem je me waarschijnlijk ‘Mister Obvious’. Soms moet iemand een ‘lul’ zijn en nu ben ik dat graag voor je. Ik begrijp dat ieder zijn situatie anders is en ik begrijp dat iedereen graag zo efficiënt mogelijk wilt groeien of droog trainen… Maar lukt dit bij jou niet? En weet je jezelf geen raad? Doe dan vooral wat je nu niet doet. Anders gezegd. Stop met wat je nu doet!

Stop met wat je nu doet!

Ik herhaal het graag. Soms moet je gewoon accepteren dat iets niet werkt en ermee stoppen. Wanneer je al 3 keer het training schema van Ronnie Coleman hebt gedraaid en je bent er niets mee opgeschoten, stop dan met het schema wat blijkbaar wel voor Ronnie werkt, maar niet voor jou. Hetzelfde geldt voor je dieet. Val je al 4 weken niet af met je low carb dieet, stop daar dan mee en schrijf een ander soort dieet voor jezelf. Wat ik je heb gezegd, nu vind je me ‘Mister Obvious’, ik lijk een open deur in te trappen. Maar ben eerlijk, heb jij wel eens training- of voedingschema’s herhaalt waar je geen progressie mee hebt geboekt? Of meerdere keren. Of ken je niet iemand die dit maar al te vaak doet. Waarom is iets wat zo logisch is, dan niet logisch? Zelf heb ik veel dingen op de harde manier geleerd. Ik heb vroeger maanden achteren trainingsdagen van 2.5 uur gehad. Waarom? Omdat ik heel mijn lichaam 3 keer per week volle bak wilde trainen. Het resultaat wat alles behalve verbluffend. Wat blessures en totaal leeg. Maar dit schema had ik ooit in de Flex gelezen. En als de flex het voorschrijft…

“Ook al weten we dat iets niet werk, toch gaan we ermee door in de hoop dat het nu ‘opeens’ wel werkt.”

Wat moet je doen

Ik ga ervan uit dat je een serieuze krachtsporter bent, of je nu aan bodybuilding, powerlifting, sprint training of wat dan ook doet maakt niet uit. Jij houdt je progressie netjes bij toch? Zo niet, start dan vanaf nu met het meten van je resultaat. Schaf een meetlint aan, evenals een weegschaal en caliper en meet vanaf nu maandelijks (bijvoorbeeld) je progressie. Hetzelfde geldt voor volume en intensiteit van de training. Als je dit niet op schrijft weet je nooit zeker of je wel vooruitgang boekt.

Je moet zelf experimenteren met schema’s en dit houdt nooit op. Als je niet weet waar je moet beginnen, of je bent nieuw in de sport, begin dan met een schema op onze site (klik hier voor alle schema’s). Stuk voor stuk goede schema’s, maar misschien werken ze niet bij jou. Werkt een schema leg deze dan op een stapel ‘succes’ en werkt een schema niet leg deze op de stapel ‘gefaald’. Zo kom je er zelf achter welke routines bij jou wel werken en welke niet. Een schema van een grote (natuurlijk) jongen of een hele afgetrainde meid kan ook een goed uitgangspunt zijn. Na een aantal weken kun jezelf beoordelen of dit schema bij jou heeft gewerkt. Dus roep nooit dat iemands schema voor jou niet werkt als je het zelf nooit geprobeerd hebt. Evenals zeg nooit dat jouw schema gegarandeerd succes heeft voor een ander. We moeten er allemaal zelf achterkomen. Zelf de schema’s die helemaal geen resultaat hebben opgebracht kunnen met een paar aanpassingen jouw succes programma zijn.

Conclusie

Draai je al maanden high volume schema’s en je hebt geen resultaat… Stop daar mee en start met low volume schema’s. Of kijk eens goed naar je voedingsschema. Hier is vaak veel meer te winnen dan je denkt! Dus misschien lag het wel niet aan het high volume schema dat je niet groeide. Kortom, experimenteer, noteer en evalueer!

[fb_button]

Deze artikels vind je misschien ook interessant

Als eerste op de hoogte van nieuwe artikels en schema’s

[efb_likebox fanpage_url=”DiamondTraining” fb_appid=”” box_width=”300″ box_height=”” colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Door |2017-05-30T11:11:35+00:00juni 23rd, 2015|Categorieën: Inspiratie, Krachttraining, Sander|Tags: |

Over de auteur:

Sander Kers is de oprichter en CEO van Diamond Training. Hij heeft zijn Master in Human Movement Sciences gehaald aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en is o.a. in het bezit van het exclusieve Certified Strength & Conditioning Specialist (CSCS) diploma. Al bijna 10 jaar staat hij bijna dagelijks onder de stang en zijn levensmotto is om elke dag met meer kennis naar bed te gaan dan waarmee hij is opgestaan. Een kennisbron en vakspecialist tot op het bot!

Geef een reactie

vier × 1 =

Ga naar de bovenkant