INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 – GEEN STERK VERHAAL OVER SPIERGROEI

Het eerste hoofdstuk vanΒ geen sterk verhaal over spiergroei legt de fundering om spiergroei te begrijpen. Waarom neemt een spier in omvang toe als je regelmatig zware gewichten lift en niet als je dagelijks dertig kilometer op en neer naar het werk fietst? Voordat je kunt begrijpen hoe spieren groeien, moet je weten hoe een cel functioneert en communiceert. In dit hoofdstuk leg ik beknopt uit hoe een spier in elkaar zit en functioneert. We gaan als het ware met een microscoop naar een spier kijken en zoomen steeds een beetje meer in. Ondanks dat ik probeer om de inhoud van dit boek zo eenvoudig mogelijk op te schrijven, komt dat in dit eerste hoofdstuk misschien niet altijd zo over. Soms is het een klein beetje technisch, maar als je hier doorheen bent, dan wordt spieren laten groeien het makkelijkste dat er is!

Hierbij het overzicht van hoofdstuk 1:

hoofdstuk 1 inhoudsopgave - geen sterk verhaal over spiergroei

MICROSCOOP STAND 1 TOT EN MET 5

Spieren bestaan voor een groot gedeelte uit eiwitten en eiwitten zijn geen statische materie. Zij zorgen onder andere voor beweging en communicatie. Hier gaat het eerste gedeelte van hoofdstuk 1 over. Hoe ziet een spier eruit (anatomie) en zorgt deze voor bewegingen (fysiologie). Hersenen geven signalen aan de spieren, maar in de spieren wordt ook gecommuniceerd. De interne communicatie is de basis voor spiergroei.

SPIERTYPEN EN ACTIVATIE

Als je jouw spieren wilt laten groeien, zul je weten hoe en welke vezels je moet activeren. Niet iedere spiervezel staat te springen om te groeien. De juiste spiervezels activeren en stimuleren zijn de eerste stap om jouw cellen informatie te geven om te gaan groeien. De bewegingssnelheid is van groot belang voor de juiste prikkel. Ik verwacht dat het antwoord hierop anders is dan dat je nu denkt (Yes, cliffhanger!).

SPIERACTIES EN EIWITBALANS

Spieren maken verschillende bewegingen. Concentrisch, excentrisch en isometrisch. Ook lees je wat het verschil is tussen positieve en negatieve herhalingen. In de volgende hoofdstukken wordt deze kennis gebruikt om te onderzoeken of er superieure bewegingen zijn om spieren te laten groeien. Zonder eiwitten kunnen organismen niet bestaan en wij mensen dus ook niet. In het bijzonder zullen spieren nooit groeien als er niet voldoende bouwstenen aanwezig zijn. Eiwitten zijn de voornaamste bouwstof en wordt in dit hoofdstuk uitvoerig besproken.

HORMONEN

Als je aan spiergroei denkt, dan denk je aan testosteron en andere hormonen. Zal ik je alvast verklappen dat deze minder belangrijk zijn voor spiergroei dan dat jij nu denkt! De paragraaf over hormonen heb ik op geensterkeverhalen.nl online gezet: lees hier.

SAMENVATTING

Ieder hoofdstuk eindigt met een puntsgewijze samenvatting. Als je alle 7 samenvattingen leest voordat je echt begint aan het boek, dan heb je al een heel duidelijk idee wat je allemaal zult tegenkomen. Sterker nog, alleen op basis van de samenvattingen zul je al een stuk effectiever gaan trainen en eten verwacht ik.

SNEAK PEEK HOOFDSTUK 1

Lees hier een voorbeeld van hoofdstuk 1 over waarom en hoe spieren groeien.Β