Ik blijf graag afzijdig van hypes en zo ook van dé succesvolle schema’s die voor iedereen werken omdat die schema’s voor X wereldkampioen hebben gewerkt. Een voorbeeld: Phillip Heath’s arm workout voor kanonskogel biceps. Denk je nu echt dat dit het enige schema is die Phillip draait, of dat het überhaupt een schema is van Phillip? Zou Phillip echt hetzelfde reageren op een schema als jij? Hetzelfde geldt dat een succescoach alleen maar spreekt over de schema’s van zijn of haar succesvolle atleten. Maar je hoort ze nooit over de schema’s van de niet doorgebroken talenten. Komt dit omdat ze dezelfde schema’s volgden als de succesvolle atleten? Of was hun persoonlijke programma niet zo goed? Of hadden ze gewoon minder talent? Waar het om gaat, vind ik, is dat je nuchter gaat kijken naar je eigen programma en naar je eigen progressie. Hopelijk draag ik mijn steentje daaraan bij met deze reeks over de 7 essentiële krachttraining principes voor een succesvol programma.
KRACHTTRAINING PRINCIPES
Er zijn talloze boeken en artikelen geschreven over trainingsprincipes. Boeken die er zelfs compleet aan geweid zijn, zijn: Periodization, Theory and Methodology of Training van Tudor O. Bompa en G. Gregory Haff, en Principles and Practice of Resistance Training van o.a. Michael Stone. Een duidelijke conclusie is, is dat trainingsprincipes alleen maar effectief zijn als ze afgeleid zijn van de werkelijkheid. De manier waarop we trainen moet gebaseerd zijn op de manier waarop je lichaam het best reageert op trainingsprikkels, anders komt je niet ver. Om nog maar een open deur in te trappen: elk succesvol trainingsprogramma is afhankelijk van verschillende trainingsprincipes en een sluitende periodisering. Een mooi voorbeeld van een specifiek trainingsprogramma is als we een Alien uit een ander melkwegstelsel uitnodigen om voor ons een trainingsprogramma te schrijven om gespierder te worden. Toevallig worden de Aliens alleen maar gespierder door veel te rusten en als ze bewegen worden ze enkel smaller. Een Alien zal ons dus een schema voor schrijven dat enkel uit rust bestaat. Dit is natuurlijk verre van de werkelijkheid van ons menselijk functioneren, maar het maakt wel duidelijk dat een powerlift programma anders is dan een marathon programma of een bodybuilding programma. Iedere goede periodisering begint bij een concrete doelstelling. Zoek daarom ook een coach of trainingspartner die verstand heeft van zaken in jouw specifieke categorie. Een goede voetbalcoach hoeft bijvoorbeeld niets te weten van een goede squat.
Lees hier alvast de basis definities om schema’s beter te begrijpen
Ik wil van jou een goede coach van jezelf maken en daarom breek ik deze serie op in 7 deelonderwerpen. Elk onderwerp staat voor één specifieke trainingsprincipe. We beginnen met de belangrijkste en eindigen bij de minst belangrijke. Dat wil niet zeggen dat de laatste principes niet belangrijk zijn. Des te meer principes je toepast des te sterker je programma zal zijn. Echter, sommige zijn nu eenmaal belangrijker dan de andere. Dit wordt vanzelf duidelijk. In deze serie zal ik niet alleen de principes uitleggen, ik zal ook concrete voorbeelden beschrijven voor powerliften en bodybuilding programma’s. Voor de dames die hiervan schrikken, geen nood, voor jullie is dit net zo interessant en bruikbaar als voor de heren.
7 PRINCIPES VOOR EEN SUCCESVOL TRAININGSPROGRAMMA
Mike Israetel heeft de 7 krachttraining principes voor een succesvol programma zeer duidelijk samengevat in:
- Specificiteit
- Overload
- Vermoeidheidsmanagement (hoeveel rust voor spiergroei, overtraining een gevaar voor krachtsporters, hoe belangrijk is rust en herstel voor resultaat, vermoeidheid en herstel zenuwstelsel, functionele en niet-functionele overreaching)
- Stimulus Recovery Adaptation
- Variation
- Phase Potentiation
- Individuele verschillen
Waar hij echter puur focust op powerlifting, zal ik in deze serie meer voorbeelden aanhalen voor verschillende doelstellingen. Echter, ongeacht je doelstelling, deze 7 principes gelden altijd. Denk er zelf maar vast over na. In het volgende artikel staat specificiteit centraal!
Train hard & train smart!
MEER INTERESSANTE ARTIKELEN
VOLG HET BETROUWBAARSTE KRACHTTRAINING PLATFORM
[efb_likebox fanpage_url=”DiamondTraining” fb_appid=”” box_width=”300″ box_height=”” colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]
Geef een reactie