WAAROM IS JE SQUAT ZWAKKER?

Wanneer je op de meest eenvoudige manier naar de squat en de deadlift kijkt, dan is het raar dat zo goed als iedereen minder kilo’s aan de stang heeft hangen tijdens een squat dan tijdens een deadlift. Echter, omdat juist (bijna) iedereen zwaarder deadlift dan dat hij of zij squat, wordt dit als waar en normaal beschouwd. In dit artikel kijken we naar dit ‘bijzondere’ squat fenomeen. Want het zou juist logisch moeten zijn dat je minimaal evenveel kunt squatten als deadliften. De eerste vraag die nu misschien bij je op komt, waarom de werkelijkheid dan toch is zoals die is? Volgende week laat ik zien waarom het tóch logisch is dat bijna iedereen meer lift in de deadlift. Maar voor vandaag is het eigenlijk gewoon raar. Kijk maar waarom:

STICKING POINT SQUAT

Je mist een lift niet omdat je zwak bent over de gehele range of motion (bewegingsbaan), maar omdat je zwak bent op het zwakste punt van de bewegingsbaan. Dus het argument dat de bewegingsbaan van een squat groter is, waardoor de lift zwaarder wordt, gaat dan niet op. Ook de grotere flexie in de knie en heup tijdens de squat (wat een lift ook zwaarder zou maken), kan dan niet het argument zijn. Het gaat namelijk om dat ene kleine stukje in de bewegingsbaan waar je het zwakste bent.

En waar ligt de sticking point in de squat? Meestal iets boven parallel. Wanneer je foto’s van de zijkant maakt, tijdens je squat en je deadlift. Dan zul je waarschijnlijk zien (dit is voor de meeste mensen het geval) dat je schouders tijdens de sticking point van je squat hoger zitten dan de start positie van je deadlift. Zou het dan niet logisch zijn dat je dezelfde gewichten kunt squatten als dat je kunt deadliften? Want als je het gewicht tijdens een deadlift omhoog krijgt (waar je schouders lager zijn dan de squat), dan moet je nog naar de positie toe waar je met de squat faalt. Raar!

Om advocaat van de falende squat te zijn: “Zijn de billen en hamstrings niet beter ontwikkelt dan de quadriceps?” Ook al zou je hele zwakke quadriceps hebben. Dan nog kun je, wanneer je jouw billen naar achter duwt, tot het punt dat je schenen loodrecht zijn, net zoals tijdens een deadlift, de squat alsnog af maken. Aangezien je jezelf dan in een soortgelijke positie als de deadlift pusht.

Als laatste: wanneer je eenmaal voorbij het sticking point bent van de squat dan is de kans 99% dat je de squat completeert (dit kun je zelf vast beamen). Kortom, eenmaal het zwaarste deel (sticking point) gehad dan maak je de lift altijd af! Wanneer je bij de deadlift eenmaal het gewicht in beweging hebt, dan wordt deze niet altijd afgemaakt. Aangezien het sticking point (minder duidelijk aan te wijzen dan in een squat) over het algemeen net onder de knie ligt (stangpositie). Dus, op basis van de schouder positie zou het logisch zijn dat je squat gewichten minimaal hetzelfde zijn als de deadlift gewichten.

Lees ook 9 geheimen voor BIG(BER) squats!

MOMENTUM

Een deadlift in beweging brengen begint vanuit een statische positie. Wanneer je tijdens een squat de sticking point area bereikt dan ben je al in beweging en heb je dus momentum. Hierdoor zou het dus extra eenvoudig moeten zijn om door dit punt heen te knallen. Je schouders zitten al hoger en je bent in beweging! Maar toch gaat het vaak mis…

BEWEGINGSVRIJHEID KNIEËN

Een ander voordeel van de squat is dat er geen stang voor je schenen hangt. Hierdoor heb je dus meer vrijheid om met je schenen een schuinere hoek te maken (knieën) naar voren te brengen. Wanneer je een zwakke rug hebt, dan kun je door deze vrijheid tijdens een squat je positie aanpassen waardoor je wervelkolom in een meer loodrechte positie komt. Sterker nog, je kunt tijdens je sticking point je heupen naar voren bewegen, waardoor er meer nadruk komt te liggen op je quadriceps (die nog niet maximaal belast worden in die positie, zeker niet vergeleken met je directe heupstrekkers). Kortom, je kunt jezelf in een voordeligere positie bewegen om de lift af te maken. Bijna iedereen kan zich zelf ongeveer in dezelfde (of voordeligere) houding als de beginhouding van een deadlift krijgen, maar toch faalt men eerder (met lichtere gewichten) tijdens een squat dan tijdens een deadlift…

7 extra tips om meer te squatten!

WAAROM JE TOCH MEER DEADLIFT DAN JE SQUAT!

Ik hoor (uiteraard) ook bij de groep die zwaarder deadlift dan squat. Sterker nog, na mijn onderrugblessure, deadlift ik nu (200 kilo) bijna 70 kilo meer dan ik squat (foto’s van dit artikel zijn van vorig jaar, maar ook daar is duidelijk een verschil te zien). Een ontzettend ’triest’ verschil is het nu dus… Het grote verschil waardoor je meer deadlift dan squat? Dat lees je volgende week! Want waarom is de impact van die onderrug blessure veel hoger is voor mijn squat dan deadlift? Ook dat klinkt niet logisch!

Wil je echt meer squatten? Denk dan aan de box squat!

 

HAAL MEER RESULTAAT MET GYM BIBLE 2

mythenvrij naar een afgetraind lichaam

MYTHEN-VRIJ NAAR EEN AFGETRAIND LICHAAM

  • Een afgetraind lichaam zonder fabels en mythen

  • 14 voedingsschema’s

  • 8 trainingsschema’s

  • Wetenschappelijk onderbouwd en empirisch bewezen

  • Nuchter, doeltreffend en simpel!

VOLG HET BETROUWBAARSTE KRACHTTRAINING PLATFORM

[efb_likebox fanpage_url=”DiamondTraining” fb_appid=”” box_width=”300″ box_height=”” colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]