Ik zou bijna zeggen: was ik maar een vrouw. Bijna… het vrouw zijn heeft namelijk een groot voordeel in de krachtsport. Aangezien zij over het algemeen sneller herstellen dan mannen! Om te groeien op welk fysiek vlak dan ook (kracht, hypertrofie, conditie, stabiliteit, et cetera) heb je naast een specifiek plan overload en herstel nodig. In de artikelen over het maximaal van te herstellen volume (MHV) heb je hier alles over gelezen. Verschillende variabelen hebben invloed op de opeenstapeling van vermoeidheid en het herstel daarvan. Bijvoorbeeld het type lift (de oefeningen), trainingsleeftijd (huidige spiermassa en kracht), lichaamsomvang, vezeltypering, techniek en het geslacht. Graag licht ik in dit artikel het verschil tussen man en vrouw uit op het gebied van vermoeidheid en herstel. Vrouwen ‘klagen’ namelijk vaak dat ze vrouw zijn als ze aan fitness doen. “We hebben meer vetmassa”, “bouwen moeilijker spieren op”, “moeten meer doen om af te vallen”, kreten die maar al te vaak vallen. Maar gelukkig, er zijn dus ook voordelen!
LEES ALLE ARTIKELEN OVER GROEI EN HERSTEL
VROUWEN ZIJN HERSTELMEESTERS
Vrouwen hebben twee zeer specifieke fysiologische voordelen in het verdrijven van vermoeidheid. Enkel en alleen omdat ze vrouw zijn.
Ten eerste, het vrouwelijk lichaam is over het algemeen beter doorbloed en herstelt daardoor sneller. Door het bloed stromen namelijk de bouwstoffen naar de spieren en ze nemen de ‘afvalstoffen’ weer mee.
Ten tweede, vrouwen bevinden zich in het algemeen meer in het midden wat betreft vezeltypering. Vrouwen hebben bijvoorbeeld minder vaak dan mannen een extreme hoeveelheid Type 2 spiervezel (dit vezel type kan zeker in de powerlift en bodybuilding sport erg voordelig zijn). Vrouwen hebben vaker een mooie mix van ‘snelle’ en ‘langzame’ spiervezels. Natuurlijk is er een verschil per individu, maar dit zijn de gemiddelden. Hierdoor zijn vrouwen in staat om de homeostase minder te verstoren en daardoor dus sneller te herstellen dan mannen. Des te hoger het percentage ‘snelle’ spiervezels des te meer je de homeostase kunt verstoren.
Kortom, een gemiddelde vrouw bouwt minder vermoeidheid op en kan deze sneller weer verwerken. En een extra voordeel zit hem in het feit dat vrouwen gemiddeld kleiner en smaller zijn dan mannen. Daardoor hebben ze een kleinere bewegingsbaan (range of motion) en zijn ze niet zo sterk als mannen. En meer gewicht over een langere bewegingsbaan richt meer schade toe.
Kortom, ben gewoon blij dat je vrouw bent!
Referenties:
Bompa, T.O., & Haff, G.G. (2009). Periodization: theory and methodology of training, 5th edition. Champaign, IL: Human Kinetics
Cardinale, M, Newton, R, & Nosaka, K. (2011). Strength and Conditioning. Biological principles and practical applications. Oxford, UK: John Wiley & Sons, Ltd.
Isreatel, M, Hoffmann, J, Smith, C.W. (2014). Scientific principles of strength training. JTS
Jones, D., Round, J, & de Haan, A. (2004). Skeletal muscle: from molecules to movement. Churchill Livingstone: Elsevier
Stone, M.H., Stone, M., & Sander, W.A. (2007). Principles and Practice of Resistance Training. Champaign, IL: Human Kinetics.
MEER KENNIS EN TOOLS
HOME FOR POWERHOUSES, JOIN THE TEAM!
[efb_likebox fanpage_url=”DiamondTraining” fb_appid=”” box_width=”300″ box_height=”” colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]
Geef een reactie