Vraag jij jezelf ook wel eens af waarom je nu eigenlijk traint? Dit is een onderwerp waar ik de laatste weken eens goed over na ben gaan denken. Ik train nu al ruim 9 jaar bijna dagelijks met de gewichten en nog steeds met plezier. Naast basketbal wat ik ook zo’n 10 jaar heb gedaan kan ik maar weinig dingen verzinnen die ik echt lange tijd met zoveel plezier doe. Maar waarom doe ik aan krachttraining en is mijn insteek (de redenen om te trainen) al die tijd hetzelfde gebleven? Het korte antwoord is nee…

GOEDE EN VERKEERDE REDENEN OM TE TRAINEN

Zijn doelstellingen te verdelen in goed of slecht? Volgens mij niet, maar ik denk wel dat bepaalde doelstellingen langer stand houden. Ik ben benieuwd of je jezelf in mijn redenen kunt vinden en hoor graag waarom jij deze sport zo mooi vindt.

MIJN ALLEREERSTE KEER EN FITNESS VOOR BASKETBAL

Mijn allereerste kennismaking met fitness/bodybuilding is er één die ik nooit meer vergeet. Tussen mijn 12e en 18e levensjaar had ik het boek “Bodybuilding” van Arnold Schwarzenegger denk ik zo’n 10 keer gelezen. Ooit een keer in de kast van mijn vader gevonden en ‘ingepikt’. Zo’n gespierd lichaam wilde ik ook, zeker omdat ik een heel mager en niet erg assertief ‘menneke’ was. Ik woog per slot van rekening maar 60 kilo. De allereerste keer “fitnessen” was in een sportschool aan de andere kant van ons dorp. Ik deed iedere oefening die ik uit het boek had onthouden. En na 10x lezen waren ze dat tot op de letter precies allemaal. Inclusief de bijbehorende sets en reps. Ik had een dagpas, wat moest ik anders? Ik zou ‘gvd’ gespierd worden die dag! Na 5,5 lange trainingsuren kon ik noch fietsen noch lopen, maar ben ik na een uurtje toch thuis gekomen. Één week met spierpijnachtige koorts op bed gelegen. Ik was verkocht! Welke sport heeft nu zo’n inpak op het lichaam? Van gewichten word je sterk! (Of ben ik gewoon knettergek?)

Echter, ik was niet heel assertief en toen ik op fitness mocht, vertelde ik de buitenwereld dat dit was voor mijn nummer één sport: basketbal. Ik moest ook wel echt zwaarder worden, want ik speelde tegen gasten van 30 jaar en 90 kilo plus. Als ze maar iets te hard bliezen… Anyway, ik vond niets zo mooi als de spieren die de eerste jaren op kwamen zetten en ik deed niets liever dan fitnessen. Was ik een beetje narcistisch? Waarschijnlijk wel, maar ach… ik was jong!

FITNESS OM MEISJES TE VERSIEREN EN ZELFVERTROUWEN BOOST

Tja, na die paar jaar trainen en in die tijd toevallige vriendinnetjes was ik weer vrijgezel. En wat vinden vrouwen (dacht ik toen) nu mooier dan een gespierde jongen? Ze willen enkel je ‘echte’ karaktereigenschappen leren kennen als de buitenkant bevalt, toch? Terugkijkend op die periode heb ik op het strand maar weinig vrouwen ‘versierd’ en gebeurde dat onderdeel dus gewoon met mijn kleren aan. En in mijn kleren lijk ik echt niet heel gespierd, dus de indirecte zelfvertrouwen boost door krachttraining heeft me wel veel geholpen. Dus krachttraining voor zelfvertrouwen krijgt een vinkje, eerlijk is eerlijk! (Tegen iedereen zei ik dat ik voor mezelf trainde trouwens… toch iets van schaamte toen denk ik?)

FITNESS ALS EXPERIMENT

Zomaar trainen voor een gespierd lichaam en zomaar wat doen heeft nooit in me gezeten. En dit onderdeel is een hoofdreden waarom ik deze sport nog steeds zo leuk vindt. Experimenteren en noteren. Waar reageert het lichaam nu het meeste op? Wat moet ik doen om van mijn onderrug klachten af te komen? Hoe word je sterk? Hoe word je gespierd? Gelukkig trainde ik in die tijd met vakmalloot Eric, mijn huidige collega. Ik denk dat we wel 30 tot 40 verschillende trainingsprogramma’s hebben gedaan. Voor kracht, massa, afvallen, stabiliteit en nog meer. En zo streepten we af wat wel en niet werkte. Van POF tot Boris Sheiko en ze kwamen overal vandaan. Een geweldige periode en ook de basis van ons huidige (plezier in het) werk. Een mooie bijkomstigheid was dat we steeds sterker en gespierder werden (er zaten dus veel goede schema’s tussen). Super dus!

FITNESS OM GEZOND TE BLIJVEN

Iedereen wordt ouder, dus ook ik. Ook al ben ik pas 27 jaar, ik heb al wat blessures meegemaakt. Voornamelijk de onderrug, enkels, liezen en schouders hebben wel eens pech gehad. Een belangrijk aspect was dus gezond (en fit) worden en proberen te blijven. In het begin is de ‘bodybuilding’ manier de enige die goed is. Maar na een paar blessures denk je toch van: “heeej, misschien is de gedachte van de fysiotherapeut toch niet zo gek”. Hier kwam het besef dat stabiliteit en spier-uithoudingsvermogen erg belangrijk zijn. Ook al denk je dat je spieren in balans zijn, symmetrisch en dat je de spieren afzonderlijk kunt aansturen. Op onbewust motorisch niveau kunnen er nog genoeg onderdelen niet optimaal afgestemd zijn. Omdat ik de laatste 6 maanden, door flinke krachttraining, nog steeds wat last heb van mijn onderrug hebben die maanden grotendeels in het teken gestaan van rehab. En eigenlijk was en is dat een hele leuke periode. Hier heb ik zoveel kleine oefeningen gedaan en me ingelezen in de pathologie dat er weer een deur aan kennis is open gegaan. Kortom, blessures hebben ook voordelen en horen bij de sport. Gezond blijven en aan de spieren blijven werken vind ik nu een van de belangrijkste redenen om te trainen. En iets wat je altijd zult moeten blijven doen.

FITNESS VOOR SOCIALE CONTACTEN – GYM HUMOR

Hier kan ik kort over zijn. Je maakt veel vrienden in de gym, ook al zie je de meesten alleen in die gym en niet er buiten. Maar als je ergens 5 tot 10 uur samen bent dan heb je gewoon ontzettend veel lol. Voor degenen die al een tijdje trainen die weten wat de ‘gym specifieke afzeik humor’ is. Die lachsalvo’s, daar kijk ik altijd naar uit! Ja, sociale contacten kun je overal op doen. Maar de specifieke gym humor, die kan ik echt waarderen.

PLEZIER, POMP EN TERUGBLIK

Je leert van iedere dag en van alles wat je doet. Natuurlijk zou ik nu veel dingen anders doen dan toen. Echter, toen wist ik niet beter. Ik kan enorm lachen om de ’trainen voor de meisjes’ periode. Wat een flauwekul is dat achteraf. Maar de zelfvertrouwen boost, die ik anders misschien ook wel had gekregen, was zeer aangenaam. Ook was het vroeger stoer als je geen fatsoenlijk overhemd kon kopen. Nu vind ik het eerder irritant! Ondanks dat ik nu maar ‘gewoon’ gespierd ben. Bedankt kleermakers! Ik ben nu erg blij met hoe mijn lichaam eruit ziet en heb al een tijdje niet meer de drang om echt gespierder te worden (het mag wel… als bijkomstigheid…). Die drang en ontevredenheid is er lang geweest, maar ook nu denk ik… waarom? Echter, ik train nog steeds 5 keer per week en let stevig op mijn voeding. Waarom Sander? Waarom? Ik vind deze sport gewoon echt te gek. Het gevoel van volle spieren, die verzuring en het blijven experimenteren met alle mooie elementen van de krachtsport blijven mij fascineren. Natuurlijk bestaan er altijd verbeterpunten, maar nu neem ik die verbeterpunten wat minder serieus. En ik denk dat dat plezier en gevoel, voor mij, de belangrijkste redenen zijn om nog steeds aan krachttraining te doen. En ik verwacht dit over 40 jaar nog steeds te doen! Oh ja, ik verwacht ook tal van nieuwe redenen en uitdagingen. Ik wil bijvoorbeeld de ‘big three’ allemaal met 2x mijn lichaamsgewicht kunnen doen. Kortom, bankdrukbank, je zult me nog vaak zien… en over 20 kilo ben ook jij de mijne!

Waarom doe jij aan krachttraining? En zijn jouw redenen ook aan verandering onderhevig geweest?

GYM BIBLE – SCHEMA’S DIE WERKEN

kerst sale bij Diamond Training

MEER KENNIS EN TOOLS

HOME FOR POWERHOUSES, JOIN THE TEAM!

[efb_likebox fanpage_url=”DiamondTraining” fb_appid=”” box_width=”300″ box_height=”” colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]