Hopelijk heb je zelf nooit een blessure gehad en zal de toekomst je sparen. Maar voor het geval dat je toch pech hebt of het noodlot toeslaat bij bijvoorbeeld een teamgenoot dan is het toch handig om te weten wat je moet doen!
“Acuut ingrijpen bij een blessure kan veel schelen in de duur van een eventuele revalidatie.”
Een acute blessure veroorzaakt onder andere lokale weefselschade met een verstoring van de levering van het bloed, het verlies van de structuur van cellen en mogelijk zelfs neurologische schade. Schade aan zelfs de kleinste bloedvaten zorgen voor een bloeding, wat op haar beurt kan lijden tot een verergering van de weefselschade. Een zwelling (bloedstolling) kan zelfs een ontstekingsreactie oproepen. Het lichaam reageert direct op de blessure door een pijnsignaal af te geven, de getroffen locatie op te laten zwellen (in veel gevallen) en zorgt ervoor dat de mobiliteit direct minder wordt. De mate van een blessure varieert van een bijna onmerkbare kleine blessure tot grote spierschade, het scheuren van ligamenten (gewrichtsbanden) of zelfs pezen.
De meest significante acute blessures, of het nu een spier, ligament, pees of botblessure is, worden gekarakteriseerd door een bloeding direct na het ongeluk (bijvoorbeeld een verzwikking). Een plaatselijke bloeduitstorting (hematoma) kan na een spierblessure al binnen 30 seconden plaatsvinden. Wanneer iemand een acute scheuring heeft van een ligament en het niet direct behandeld dan wordt een serieuze bloeduitstorting zichtbaar in enkele minuten.
PRICE/POLICE – de aanbevolen methode van het IOC (Internationaal Olympisch Comité)
Direct ingrijpen bij een acute blessure is belangrijk om zowel de interne bloeding zoveel mogelijk te beperken als de pijn te verminderen. Dit verbetert de omstandigheden voor het volledige herstel, wat inhoud dat je minder lang last hebt van een opgelopen blessure. Maatregelen om het bloeden te beperken na acute spierschade wordt traditioneel ICE therapie genoemd, een acroniem voor ICE (koelen), Compression (met drukverband) en Elevation (verhogen van het geblesseerde lichaamsdeel, bijvoorbeeld je enkel op een verhoging leggen zodat het bloed ‘weg kan stromen’). ICE therapie is uitgebreid met de letters P (Protection) en R (Rest), PRICE dus. Recenter is zelfs de term POLICE bedacht, O L staat voor Optimal Loading for Rest. Rust (Rest) impliceert inactiviteit, maar symptoom begrensde activiteit kan het herstel proces bespoedigen (bewegen van de enkel in de niet pijnlijke bewegingsgraden bijvoorbeeld).
Nogmaals, het is essentieel om zo snel mogelijk te beginnen met het behandelen van een blessure. Na een korte beoordeling van de aard en locatie van de blessure en na het uitsluiten van grove fracturen/kneuzingen moet je zo spoedig mogelijk beginnen met de behandeling (ICE). Het onmiddellijk koelen helpt namelijk om de bloeding/zwelling te reduceren/beperkt te houden en maakt het makkelijker om later een accurate diagnose van de blessure vast te stellen.
Het PRICE principe geldt nog steeds als een ‘patient’ naar huis of naar het ziekenhuis is gegaan. Bloedingen en plasma (vloeibare gedeelte van het bloed) afscheidingen gaan door tot 48 uur na het oplopen van zacht weefsel letsel. Daarom, om effectief te zijn, duurt de PRICE behandeling minstens twee dagen.
De losse delen van het PRICE principe zie je snel verschijnen op diamondtraining.nl!
Geef een reactie