Citroen water is GEEN wonderdrankje!

Je dag beginnen met citroenwater is absoluut een goede stap. Het vult je vochtgehalte aan, het is een rijke bron aan vitamine C en het bevat nauwelijks calorieën.. In tegenstelling tot wat je vaak hoort is het echter totaal GEEN wonderdrankje!

Pectinevezels

Een veel voorkomende bewering is dat citroenwater je helpt bij het afvallen. Deze bewering wordt onderbouwd met de hoeveelheid pectinevezels die citroensap zou bevatten, welke zorgen voor onderdrukking van het hongergevoel. Deze pectinevezels bevinden zich echter voornamelijk in de schil, het vruchtvlees en de zaden van de citroen, welke nauwelijks in het uitgeknepen sap te vinden zijn.

Ontgifiting

Een andere bewering luidt dat citroensap het lichaam zou ontgiften. In een eerder artikel hebben we je echter laten zien dat sappen en producten die helpen bij het ontgiften van je lichaam tot het land der fabelen behoren. Het lichaam ontgift zichzelf.

Vitamine en mineralen

Citroensap zou een boost aan vitamine en mineralen geven. Natuurlijk bevat citroensap vitamine C, maar een willekeurig ander stuk fruit en/of groente bij het ontbijt zorgt voor hetzelfde effect. Het maakt dus in feite niets uit of je citroenwater drinkt of bijvoorbeeld een schaaltje bosbessen eet.

Een stralende huid

Het gezegde dat citroenwater je huid laat stralen is ook niet helemaal juist. Een gezonde huid krijg je door het voldoende binnenkrijgen van vitamine C. Zoals je eerder hebt kunnen lezen zorgt ieder ander stuk fruit of groente ook voor vitamine C, dus ook hierdoor zou je huid gaan stralen.

Stofwisseling

Je hoort ook vaak dat het je stofwisseling op gang brengt. Het is echter zo dat niet de citroen per definitie je stofwisseling op gang brengt, maar het water. Enkel water zonder citroensap zou exact hetzelfde voor je stofwisseling doen.

Conclusie

Drink citroenwater niet om bovengenoemde redenen, maar als een lekker glas water en een gezonde gewoonte.

Wat ik jullie graag mee wil geven is het te drinken vóór het tandenpoetsen (en dit kan je eigenlijk altijd beter voor het ontbijt doen; mét of zonder citroenwater). Deze “wonderdrank” veroorzaakt namelijk tanderosie: het zuur van de citroen tast je gebit enorm aan. Om dit enigszins te voorkomen kan je het daarom het beste met een rietje drinken en minimaal 30 minuten wachten voordat je weer iets eet.