Proost op een lang leven!

Vaak wordt ons de vraag gesteld of koffie nu gezond is of dat je het beter in zijn geheel uit je dieet kan schrappen. Wij zijn het voor jullie gaan uitzoeken en zijn tot de conclusie gekomen dat hier nogal wat verschillen in bestaan wat betreft soorten koffie en de wijze waarop deze gedronken wordt.

Twee tot vier koppen zwarte koffie zijn, mits het gaat om goed gezette koffie, enorm gezond! Kookkoffie en koffie gezet met een cafetiere moet je echter zoveel mogelijk vermijden, aangezien deze koffies veel cafestol bevatten. Cafestol verhoogt het LDL-Cholesterol en is slecht voor je bloedvaten. Wanneer je het strikt houdt bij twee tot vier koppen goed gezette zwarte koffie per dag, dan houd je de cafestol waarde laag en zorgt de koffie voor juist hele positieve effecten op je gezondheid.

Maar hoe dan?

Koffie bevat essentiële voedingstoffen. Een kopje koffie bevat bijvoorbeeld:

  • Vitamine B2: 11% van de RDA
  • Vitamine B5: 6% van de RDA
  • Mangaan en Kalium: 3% van de RDA
  • Magnesium en Niacine (B3): 2% van de RDA

Koffie bevat daarnaast oplosbare vezels. Deze vezels ondersteunen een gezonde stoelgang, een goed cholesterolgehalte en houden het bloedsuiker laag. Daarbij vermindert de kans op diabetes type 2 dankzij koffie met 30%, het risico op hartziekten met 10% en het risico op een beroerte ook met 10%.

En hoe verhoudt zich dit tot sportieve prestaties?

Koffie verbetert je fysieke prestaties, het stimuleert het behoud van je spieren, het helpt je harder te trainen en het vermindert de spierpijn na het sporten. Op de universiteit van Illinois hebben ze ontdekt dat cafeïne de hersenen en het ruggenmerg beïnvloedt op een wijze die pijn verminderd.

Wij schenken nog een lekkere kop zwarte koffie in en proosten graag met jullie op een lang(er) en gezond(er) leven!