1.       Eet voeding in haar meest natuurlijke vorm

Dit betekent  dat je beter voor een verse (biologische) appel kunt kiezen die je in de groente afdeling van een supermarkt vindt dan appels in blik of plastic zak. Dit geldt zeker voor de voorverpakte en vaak  voorgesneden appels (en natuurlijk ander fruit en groenten), want deze zijn vaak lichtelijk bewerkt met bijvoorbeeld een natrium oplossing. Kies dus voedsel zo dicht mogelijk bij de oorsprong als je gezonder wilt gaan eten.

2.       Eet meer fruit en groenten

De meeste Nederlanders komen niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groeten en fruit. Probeer tijdens elke maaltijd groenten of fruit te nuttigen want ze geven je lichaam de nodige vitamines en mineralen die gebruikt worden voor bijvoorbeeld de stofwisseling, het algemeen functioneren en het herstel na een training. Daarnaast bezitten ze ook  de nodige hoeveelheid vezels die ervoor zorgen dat de darmen beter werken, de stoelgang verbeterd en de afgifte van voedingsstoffen bevorderd/vertraagd. Er wordt zelfs gesuggereerd dat vezels zorgen voor een lagere cholesterol .

Wanneer je maar zo nu en dan naar de supermarkt of groenteboer gaat en dus moeite hebt om je voedingsbronnen vers te houden kies dan voor (vers) gevroren producten in plaats van geblikt. Echter, kijk altijd op de verpakking om er zeker van te zijn dat er geen onnodige ingrediënten zijn toegevoegd. Een appel is een appel, daar hoeft echt niets anders bij te zitten.

3.       Kies volkoren

In elke supermarkt wordt er bijna een hele gang toegewijd aan brood. Wat maakt nu het verschil tussen deze broden dan alleen de kleur en de prijs? Kijk eerst voor op de verpakking om te zien of je het woord “volkoren (granen)” tegenkomt en draai dan het brood om te kijken naar de ingrediënten lijst. Als daar een hoop ingrediënten op staan die je niet uit kunt spreken of niet in een winkel kunt kopen om je eigen brood te maken loop dat verder in de gang op zoek naar een brood met zoveel mogelijk ‘echte’ ingrediënten. Zoveel smaakverschil hoort er niet te zitten tussen echt volkoren brood hoor. Dus 20 soorten volkoren brood in één gang…  waarom? Dit geldt overigens ook voor andere zetmeel producten zoals pasta, pita en tortillas.

4.       Beperk toegevoegde suikers, natrium(sodium) en verzadigde vetten

Laten we eerlijk zijn. Aan de gemakkelijke producten (voorverpakt, klaar om te mixen, geblikt voedsel, opwarm bakjes,  et cetera) die we in elke supermarkt tegenkomen zijn veelal ingrediënten toegevoegd om ervoor te zorgen dat de producten er ‘goed uit zien’, langer houdbaar blijven, beter oplossen, sneller mixen of niet gaan klonteren. Gezonder dan vers? Nee. Maar eerlijk is eerlijk, deze producten zijn wel gemakkelijk om een maaltijd mee klaar te maken na een lange dag/nacht op het werk.

Als jij deze producten nodig hebt, geen probleem, maar probeer eerlijk te zijn wat je wel zelf kunt maken. Een goede tomaten saus of kippenbouillon  is niet gemakkelijk. Maar groenten snijden… Als je gezonder wilt eten probeer zoveel mogelijk zelf klaar te maken met verse producten. En als je voor voorverpakte producten kiest kijk dan even op de verpakking om te zien waar de minste natrium en suiker in zit.

5.       Drink meer water

De meeste mensen drinken niet genoeg gedurende de dag. Water is een geweldige calorieloze vochtbron die helpt om de lichaamstemperatuur te regelen, het metabolisme ondersteunt en eraan bijdraagt dat je huid er gezonder uitziet. Als je van jezelf vindt dat je veel frisdrank, niet verse sapjes of koffie (met melk) drinkt probeer dan eens vaker aan water te denken. Je zult versteld staan hoeveel calorieën je extra binnenkrijgt door het drinken van dit soort dranken in tegenstelling tot water en thee.

Er is geen exacte aanbeveling hoeveel water iemand op een dag moet drinken maar een mooie doelstelling zou zijn om 8 glazen water op een dag te nuttigen. En eerlijk is eerlijk, wat zijn 8 glazen op een hele dag? Appeltje-eitje(-watertje)!