8/10

De meest kenmerkende quote over glutamine is “love it or hate it”. Vandaar de 8/10 score. Op basis van wetenschappelijke onderzoeken krijgt glutamine een 5/5 waardering, echter vanuit de gebruikers een wisselvallende waardering, 3/5.

Glutamine zorgt voor:

  • Toename van de spiermassa
  • Toename van kracht
  • Verbetering van het atletisch vermogen

Beschrijving
Glutamine is het meest overvloedige aminozuur wat in het menselijk lichaam aanwezig is en wordt geclassificeerd als een conditioneel essentieel aminozuur. Hiermee wordt bedoelt dat het lichaam in staat is om voldoende glutamine aan te maken maar onder bepaalde voorwaarden toch extra glutamine aan het dieet toe moet voegen.

Glutamine kan op basis van theorie als voordelig worden beschouwd voor de krachtsporter. Dit aminozuur ondersteund namelijk de proteïne synthese in de spiercellen. Daarnaast heeft het net als creatine het effect dat naarmate de glutamine hoeveelheid in de cellen toeneemt de cel opzwelt omdat de verhouding met vocht in verhouding wordt gebracht. Dit effect zorgt waarschijnlijk ook voor een toename van de proteïne synthese.

Andere studies vermelden dat glutamine het vermogen heeft om de insuline gevoeligheid van het weefsel te manipuleren, wat kan zorgen voor een verschuiving van voedingsstoffen naar spieren en lever waar ze anders als vet worden opgeslagen. Glutamine reduceert ook de afbraak van eiwitten in spieren.

Cel metabolisme en energie productie worden ook beïnvloed door glutamine op verschillende manieren. Glutamine wordt onder andere in sommige cellen verbruikt als energie, daarnaast verhoogt het de hoeveelheid glycogeen in de cellen. Verder schijnt glutamine te helpen om de opbouw van ammonia, een afval product van anaerobische energie metabolisme, te verminderen.

Supplementen die glutamine bevatten worden ruimschoots gebruikt in de sportwereld, omdat ze niet alleen spiergroei stimuleren maar ook het immuunsysteem en het herstel na een zware inspanning verbeteren. Het glutamine level neemt af na een intensieve training en suppletie van dit aminozuur zorgt er weer voor dat er meer (voldoende) glutamine voor de spieren is.

Glutamine is verkrijgbaar in vrije vorm maar ook in de vorm van peptiden (proteïne binding). Volgens de meeste onderzoeken krijgt de vrije vorm, L-glutamine,  de voorkeur. Al met al wordt geconcludeerd dat glutamine een supplement is met significantie potentie voor voornamelijk sporters dia aan intensieve krachttraining doen en sporters die op hoog niveau lange duur sport beoefenen.

Aanbevolen dosering
10-30 gram per dag.

Bijwerkingen
Glutamine werd gedurende studies goed getolereerd en er zijn geen significante bijwerkingen gerapporteerd.