Hoofdstukken boekproject spiergroei

Na 1.5 jaar onderzoek naar hypertrofie (spiergroei) is het tijd om te beginnen met het schrijven van hopelijk het meest begeerde boek over dit topic ooit. Het moet geen boek worden waarvan ik denk dat jij hem zou moeten lezen, het moet echt een boek zijn dat jij wil lezen. Daarom kun je zelf meebepalen wat er in het boek komt en wat niet. Je kunt namelijk onbeperkt vragen stellen gedurende het gehele project (naar verwachting zo’n 9 maanden). Dit doe je door je vragen achter te laten op posts op instagram, onder de video’s op youtube of door reacties te plaatsen onder artikelen als deze. Mailen mag natuurlijk ook. Ik probeer de vragen ook tussentijds te beantwoorden in gave video posts of geschreven artikelen. Ook geef ik je de mogelijkheid om sommige pagina’s te proeflezen om te zien of het in begrijpbare Jip-en-Janneke taal is geschreven. Aldaar de inhoud van het boek wetenschappelijk onderbouwd moet zijn, hoeft het nog niet onleesbaar te zijn. Dat is misschien wel mijn belangrijkste doelstelling: dat het boek leesbaar en zeer begrijpelijk is voor iedereen. Natuurlijk kan een boek niet zonder indeling en daarom heb ik bepaald dat de onderstaande acht hoofdstukken de rode draad wordt van het verhaal. We gaan namelijk beginnen in de spiercel en steeds verder uitzoomen naar de daadwerkelijke oefeningen en schema’s. En ben niet bang, er zullen talloze voorbeeldschema’s in het boek te vinden zijn! Hier komen de hoofdstukken en een zeer korte omschrijving daarvan:

Hoodstuk 1: hoe ziet een spiercel eruit?

Als je niet weet hoe een spiercel er ongeveer uit ziet en hoe deze de hele dag voor jou aan het werk is, dan kun je nooit begrijpen hoe zo’n spiercel überhaupt kan groeien. Als je eenmaal weet hoe een cel werkt en waarom/waardoor deze gaat groeien, dan wordt het schrijven van een goed schema een stuk eenvoudiger.

Hoofdstuk 2: hoe groeit een spiercel?

In dit hoofdstuk kijken we onder andere naar wat er gebeurt als je de spiercel een prikkel geeft om tot groei over te gaan. Hierin lees je onder andere over hormonen en moleculen, eiwitbalans (eiwitsynthese vs eiwitdegradatie), prikkels en adaptaties. Nu begin je dus echt te begrijpen wat er in zo’n spiercel gebeurt.

Hoofdstuk 3: Wat zijn de mechanismen achter spiergroei?

Het eerste hoofdstuk met termen die je hopelijk vaker bent tegengekomen: mechanische spanning (mechanical tension), spierschade (muscle damage) en metabolische stress (metabolic stress). Wat zegt de wetenschap over deze drie mechanismen? Zijn ze allen echt een mechanisme voor spiergroei? Is de ene beter dan de andere? En kunnen ze eigenlijk wel los van elkaar fungeren?

Hoofdstuk 4: Trainingsvariabelen om de groeimechanismen in gang te zetten

Nu je op de hoogte bent welke prikkels de spiercel nodig heeft en hoe je deze ‘aan kunt zetten’ wordt het tijd om te kijken welke trainingsvariabelen er zijn en hoe je deze in kunt zetten om die groeiknop te activeren. Denk onder andere aan: volume, gewicht, duur, frequentie, rust interval, spieracties (concentrisch, isometrisch en excentrisch), verschillende oefeningen (samengesteld vs geïsoleerd bijvoorbeeld), range of motion, volgorde van oefeningen, intensiteit, et cetera.

Hoofdstuk 5: Hoe schrijf je nu een schema?

In dit hoofdstuk leer je verschillende programma design strategieën en lees je hoe deze het er in wetenschappelijke proeven vanaf hebben gebracht. Daarnaast gaan we door een biomechanische bril naar oefeningen kijken. Dat houdt in dat je jezelf af gaat vragen wat bijvoorbeeld het verschil is tussen staande en liggende triceps extensie oefening met dumbbells bijvoorbeeld. Ook komen in dit hoofdstuk meerdere populaire periodiseringmethodes aan bod en natuurlijk verschillende complete voorbeeld schema’s!

Hoofdstuk 6: Individuele verschillen

Het boekproject spiergroei moet zoals gezegd een boek zijn dat jij wilt lezen en moet dus bij jou passen. Dat kan alleen als er ook gekeken wordt naar individuele verschillen. In dit hoofdstuk gaat het onder andere om de invloed van het geslacht, de genen, de leeftijd, trainingservaring, gewrichtsstructuren en de impact van blessures.

Hoofdstuk 7: Voeding om spiergroei te stimuleren

Al heb je hoofdstuk 1 tot en met 6 nog zo goed begrepen en heb je het beste schema ooit geschreven. Zonder een goed voedingsplan heb je misschien niet de gewenste resultaten. In dit hoofdstuk kijken we wat de wetenschap zegt over waar je voedingsschema aan moet voldoen als je spiermassa aan het kweken bent. Natuurlijk nemen we direct even mee wat je moet doen als je wil afvallen en dus droog wilt trainen.

Hoofdstuk 8: Droog trainen

Ik twijfelde of ik dit hoofdstuk aan dit boek moest toevoegen, omdat ik in gym bible 2 al het volledige variabel cyclisch cut programma heb beschreven dat wij toepassen. Echter, ik ontving tijdens de eerste post direct meerdere vragen over droog trainen. In dit hoofdstuk gaan we dus ook kijken welke strategieën er in de wetenschap getest zijn. Dus inclusief concrete handvatten die je kunt toepassen in jouw strategie.

Hopelijk denk je na het lezen van deze 8 hoofdstukken een stuk minder zwart en wit over hypertrofie training en zul je minder snel oordelen over andermans aanpak.

Maar zoals je weet, dit is puur de rode draad die ik voor ogen heb. Je kunt vanaf nu zelf mee beslissen over jouw boek! Stel je vragen onder dit bericht en vergeet me niet te volgen op de sociale media voor meer updates!

  • Readers Rating
  • Rated 5 stars
    5 / 5 (4 )
  • Your Rating