“Vandaag ga ik voor mijn Personal Record bij het bankdrukken. Ik weet alleen niet of ik het kan, het ziet er zo zwaar uit”

“100 meter onder de 10.5 seconde? Dat gaat me nooit lukken in de wedstrijd, ik haal het op de training niet eens”

“Balen! Heb ik Roger geloot in de eerste ronde. Ik heb nog nooit van hem gewonnen, hij ligt mij gewoon niet”

Je begrijpt wel waar ik naar toe wil. Met zo’n mindset kom je er nooit. Heb je zelf wel eens in zo’n situatie gestaan? Hoe ging je ermee om? Was je positief, negatief, etc? De essentie is dat je iets van je zelf vraagt waar je nog nooit in bent geslaagd en je op zoekt gaat naar het vertrouwen dat ervoor zorgt dat je het nu wel waar gaat maken! Voordat ik wat manieren ga beschrijven hoe je ervoor kunt zorgen dat het je deze keer wel lukt, wil ik eerst zeker weten dat je hierin gelooft.

4 minute mile

Bij het breken van prestatie barrières komt er meer kijken dan je fysieke prestaties alleen, namelijk de mentale component. En die is vaak nog veel belangrijker. Denk eens aan de 4 minuten grens voor de 1600m (4 minute mile). Het was een van de mythische barrières voor hardlopers. Jarenlang kon niemand onder die tijd duiken. Maar, binnen het jaar dat Roger Bannister onder de 4 minuten dook, waren er vele andere renners die het opeens ook konden. Nu staat het record op 3:43.13. Het was niet zo dat een atleet fysiek niet in staat was om 4 rondes sneller dan in 4 minuten af te leggen, integendeel, dat bleek niet zo’n probleem. Het was de mentale barrière! Wanneer die eenmaal weg is dan kun je heel de wereld aan, dus ook jouw uitdagingen!

Bereik je ‘onmogelijk’ doel
Laten we eens wat strategieën onder de loep nemen en zoek degene die bij jouw past:

1.      
Focus op het proces! Waar ligt jouw focus bij zo’n uitdaging? Waar denk je aan? De meeste sporters focussen zichzelf op de uitkomst. Bijvoorbeeld de overwinning, het in ontvangst nemen van de medaille, het applaus, etc. Belangrijk? Is dit echte focus? Nee! Focus op wat je kunt controleren, de prestatie, niet de uitkomst. Focus je mentale energie op hetgeen wat je nodig hebt om je uitdaging te overwinnen. Bijvoorbeeld je benchpress. Focus op de verscheidene elementen wat je doet voordat je de stang pakt, je techniek en je ademhaling. Dit kun je allemaal doen, hier heb jij invloed op!

2.       Do it then do it! Dit is geen schrijffout. Je moet iets eerst doen voordat je het doet. Doe het eerst mentaal en dan fysiek. Zie, voel en ervaar mentaal hoe je de stang succesvol omhoog duwt (of je tegenstander verslaat, of wat dan ook). Doe je ogen dicht, zie hoe je je voeten onder je billen zet, rug hol, schouders laag, stang pakt, inademend en stang laat zakken en daarna uitademend op het zwaarste punt en zonder hulp de stang bovenin hebt en weglegt. Daarna doe je het in het echt! Dit kan je helpen om je zelfvertrouwen en het geloof in je prestatie te verbeteren.

3.       Geef je zelf redenen om in jezelf te geloven! Accepteer geen twijfels! Overtuig jezelf van de feiten dat het jouw gaat lukken en waarom jij succesvol zult zijn. Ga opzoek naar de feiten waarom het je lukt en waarom er dus geen plaats is voor enige twijfel. De redenen kunnen komen van alles was je op training hebt gedaan, in de vorige wedstrijden, commentaar en complimenten van coach, vrienden, familie en teamgenoten of kijk naar wat je ervoor gelaten hebt. Ik weet het zeker, je kunt het!

Er zijn nog veel meer manieren om je mentaal en dus fysiek klaar te stomen. Mocht je jezelf hier niet in vinden? Vraag ze aan mij, je coach, je leraar, je vrienden, pak een boek, etc!

Probeer, probeer en blijf proberen!

[fb_button]

Deze artikels vind je misschien ook interessant

Als eerste op de hoogte van nieuw artikels en schema’s

[efb_likebox fanpage_url=”DiamondTraining” fb_appid=”” box_width=”300″ box_height=”” colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]