Online coaching – nieuw vanaf 2016

Online coaching schiet als paddenstoelen uit de grond. Dat is in deze online wereld zeker niet vreemd, maar wel zorgwekkend. Online coaching is namelijk hartstikke moeilijk. En vóór het verschijnen van onder andere een PUSH band haast onmogelijk. In dit artikel geef ik graag mijn visie op online coaching en vertel ik je wat online coaching bij Diamond Training inhoud en hoe je er aanspraak op kunt maken. Want wij coachen niet zo maar iedereen.

Professionele relatie

Wanneer je een online coaching overeenkomst aangaat dan bouw je een relatie op met een coach, en een coach met jou. Op dat moment legt de coach zijn/haar reputatie in jouw handen. Heb daarom altijd respect voor hetgeen wat een coach aan je vraagt. Gooi een voorgeschreven voedings- of trainingsschema niet zomaar over boord wanneer je na één/twee week/weken geen resultaat ziet. En hou je bijvoorbeeld ook strikt aan het voedingsprogramma. Doe niet zo maar het omgekeerde. Dat maakt aan de ene kant de coaching onmogelijk en aan de andere kant vergooi de je reputatie van een coach. Hij/zij schrijft je niet zo maar iets voor. Ik ga ervan uit dat een coach je ook precies uitlegt waarom je iets gaat doen (je hebt het recht dat antwoord te krijgen). Ben daarnaast altijd eerlijk over hetgeen wat je doet en gedaan hebt. Niemand doet alles perfect (net als het leven), ben daarom transparant en hou de coach niet voor de gek. Alleen op die manier kan hij je echt helpen. Een goede coach zal jouw persoonlijke issues echt niet delen. Sterker nog, ik verwacht zelfs dat je schema’s niet op de letter precies kunt uitvoeren.

Verantwoordelijke trainer/coach

Trainingsprogramma’s schrijven is veel moeilijker dan iedereen denkt. Om iemand goed te leren kennen heb je tijd nodig (maanden). Zonder informatie en zeker zonder dat je iemand ooit gezien hebt moet een coach veel, heel veel van je weten. Het schrijven van een goed schema kost minimaal 2 tot 3 uur (exclusief intakeformulieren/gesprekken). Daarnaast behandelt een verantwoorde trainer je echt als een individu, want je programma’s moeten specifiek zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een blessure krijgt/hebt moet hier direct op ingespeeld worden.

Waar je wel eens hoort/leest, en ik wil absoluut geen namen van online coaches noemen, is dat sommige coaches wel 40 tot 60 klanten per maand coachen. Dat vind ik bijzonder knap! In mijn ogen is dat een ‘coach’ en ik zet coach bewust tussen aanhalingstekens. Wanneer je echt intensief iemand wilt begeleiden en resultaat wilt waarborgen dan kan dat echt niet. Wij trainen maximaal 20 atleten en dat is meer dan een full time job! In mijn ogen zijn er maar een handvol professionals die echt persoonlijk coachen, je uitleggen waarom je iets moet doet en laten zien hoe je het moet doen! Iemand vertellen wat hij/zij moet doen is makkelijk en een schema kopiëren ook…

PUSH – analyseren & evalueren

Wij werken sinds een aantal maanden met de PUSH band. Kort gezegd: uitgeroepen tot beste gadget in de sportschool en één van de weinige gadgets waar je echt iets aan hebt. Sterker nog, voor een coach is dit essentieel. Ik wil bijna zeggen, dat als een coach niet met een programma zoals PUSH werkt jouw trainingsbegeleiding minimaal is. PUSH geeft een coach zoveel input over jouw training en trainingsprogressie dat online coaching bijna hetzelfde is als real life personal training. Tot op de herhaling precies, weet een coach exact wat je doet (oefeningen, sets, snelheid, powerverloop, rust interval, volume, et cetera). Zo hoef je als atleet niet precies te onthouden wat je allemaal wel en niet hebt gedaan. Dit maakt analyseren en evalueren makkelijk, accuraat en zeer bruikbaar. In sommige van onze coaching pakketten krijg je de PUSH band als onderdeel van het traject en anders wordt verwacht dat je er een aanschaft. Dit impliceert direct dat je serieus bezig bent met jouw lichaam, doelstelling en progressie.

Verwachtingspatroon

Zoals je hierboven al hebt gelezen wordt er best het een en ander van je verwacht. Wanneer je niet serieus bent en online coaching gebruikt als ‘try out’ of enkel als stok achter de deur, zoek dan vooral een andere coach. Je hoort namelijk meer flopverhalen dan succesverhalen over online coaching en dat is niet zomaar (meer hierover in de volgende paragraaf). Dat willen wij niet en dat wil jij als serieuze krachtsporter/fitnesser/bodybuilder/figure atlete ook niet. Wij zullen je in het begin vragen om een flink inschrijf formulier in te vullen en daarna nog eens contact met je hebben om het formulier nog eens goed door te spreken. Daarna bepalen wij welke coach het beste bij je past en gaan we aan de slag met jouw trainings- en voedingsprogramma’s. Deze zullen wij ook tot in details aan je uitleggen (verwacht niet dat dit in een dag klaar is). Dat mag je van ons verwachten, evenals het beantwoorden van je vragen en het ondersteunen bij problemen. Maar wij zullen op onze beurt ook vragen om techniek video’s en foto’s of eventueel om deel te nemen aan techniek seminars. Wij plannen heel bewust tijd voor jou in en maken afspraken voor evaluatie momenten. Stuur daarom niet 15 e-mails per dag bijvoorbeeld, liever één met alles erin. Daarnaast maken we  afspraken om te bellen/skypen over jouw progressie en evaluatie van het programma. Probeer zo goed mogelijk bereikbaar te zijn op de afgesproken momenten.

Iedereen heeft slechte klanten en flopverhalen

Waarom lees je op internet, op blogs en op websites alleen maar succesverhalen? Iedereen heeft slechte klanten, of klanten die helemaal geen baat hebben gehad bij de ‘coaching’ (wederom bewust tussen aanhalingstekens gezet). Maar daar wordt nooit over gepost. Vraag die bedrijven gerust om de referenties van klanten waarmee het niet goed is afgelopen. Vraag waarom klanten zijn weggegaan, dat zou ik namelijk wel willen weten. Onthoud waar je 10 voor en na foto’s per maand ziet dat er 90 zijn die geen na-foto hebben gestuurd (en waarom zou dat zijn denk je). Zulke foto’s zul je op onze website overigens nooit tegenkomen, die resultaten worden door de atleet zelf wel gedeeld als hij/zij dat zelf wilt. “Er is al genoeg tell sell op de wereld”.

Twee soorten online coaching

Online coaching bieden wij in twee vormen aan. Bij uitstek de beste vorm van begeleiding zijn onze all inclusive coaching trajecten. Hier hebben we wekelijks contact met je en coachen we je op de voet. Daarnaast ontvang je enorm veel extra informatie/kennis over jouw specifieke trainings- en voedingsprogramma’s. Natuurlijk beseffen wij ons dat dit niet voor iedereen is weggelegd (financieel). Daarom bieden wij ook de maandvorm online coaching aan. Kwalitatief net zo goed, maar hier wordt meer zelfstandigheid en discipline van je verwacht. We hebben maandelijks contact over jouw progressie en geven natuurlijk wel gewoon antwoord op korte vragen gedurende de maand. Mocht je toch lange/grote vragen hebben dan krijg je korting op skype/telefonische consults. Maar de schema’s zullen zeker met dezelfde professionaliteit en passie voor je geschreven worden!

Terug naar de online coaching pagina