BLASTEN & CRUISEN MET STEROÏDEN – WERKING EN RISICO’S

BLASTEN & CRUISEN MET STEROÏDEN – WERKING EN RISICO’S

Zoals ik al eens eerder heb gezegd: ik loop zelf alweer een tijdje mee in de bodybuildingsport en ben zelf ook niet altijd een “nette” jongen geweest. Maar sinds ik voor Diamond Training een column schrijf, krijg ik de meest spectaculaire kreten te horen. Zo ook de kreet “Blasten&Cruisen” Om eerlijk te zijn moest ik zelf even inlezen wat ze er nou mee bedoelden en zo kwam ik onbedoeld nog meer moderne “kreten” tegen zoals bridgen en kickstarten.

Na een uurtje van alles gelezen te hebben ben ik oprecht geschrokken!

WAT IS BLASTEN EN CRUISEN, BRIDGEN, EN KICKSTARTEN?

Blasten en Cruisen houdt in dat je eigenlijk nooit meer ophoudt met “kuren”. Men neemt 6 -8 weken een flinke kuur waarin 1000 mg niet geschuwd wordt (blasten) om vervolgens na deze weken minimaal 250 mg te blijven gebruiken (cruisen).

Bridgen is een overbruggingskuur, bedoelt om geen bijwerkingen te krijgen. Dit zou dan net boven de 40 mg testosteron moeten liggen die het mannelijk lichaam zelf aanmaakt.

Van kickstarten had ik al eens van gehoord. Gewoon de eerste week beginnen met 1000 mg steroïden wordt niet geschuwd. Daardoor krijgt je lichaam een enorme overdosis binnen en ‘gain’ je verschrikkelijk veel. De weken daarna loopt het aantal mg naar beneden, naarmate de kuur vordert.

KICKSTARTEN

Laten we allereerst dieper ingaan op kickstarten. De reden waarom ik er al van had gehoord was omdat ik werd benaderd door iemand die dit al een aantal keren achter elkaar had gedaan. De beste man had ontzettend last van de welbekende ‘bitch tits’ , hij was depressief en een libido van een slak. Had al van alles geprobeerd:  van clomid, tamoxifen tot HCG, maar zodra hij opkrabbelde en weer stopte met bijvoorbeeld clomid viel alles weer als een kaartenhuis in elkaar. Nou had hij het geluk dat hij kennelijk nog wel reageerde op LH/FSH, dus zijn testes maken gelukkig nog testosteron aan.

Lees de zin en onzin van anabolen voor meer over LH en FSH

Deze jongen heeft drie weken langen op een  5000 iu HCG moeten zitten en daarna ging het weer beter. Ik denk dat het minimaal een half jaar heeft geduurd voordat hij kon zeggen dat hij zich weer een beetje normaal voelde. Het laten schrikken van je lichaam (kickstarten) is voor het doel wat je wilt bereiken misschien effectief, maar wat er daarna gebeurt… dat is ook belangrijk (maar wordt vaak licht tot niet over nagedacht). Je lichaam schrikt zich rot van al die testosteron en zal gelijk ook een scheut enzymen aanmaken om het teveel aan testosteron om te zetten naar oestrogeen. Je verstoort alles plots zo erg dat de homeostase bijna niet meer tot normaal te herstellen is. Soms is verbindweefselen van je testen zo gebeurd en is persoonsgebonden,  maar wat hierna komt is zeker een aanslag op je testes en lever.

BLASTEN & CRUISEN

Terug naar het onderwerp in de titel: Blasten en Cruisen. Nogmaals ik moest zelf even lezen over dit topic. En ik ben geschrokken dat ik op bodybuilding fora lees dat “mannetjes” die net een half jaar trainen hiermee bezig zijn omdat ze zo lekker gaan ervan. Daar lees je dat 1000 mg per week kuren niet word geschuwd en zelfs in de cruise 250 mg testosteron wordt toegediend. Echt ongelooflijk dat er (zoveel) mensen zijn die dit doen. Je ziet direct dat mensen maar wat doen, want als je ook maar een beetje weet waar je mee bezig bent dan snap je dat je het lichaam constant ‘belast’ in plaats van ‘blast’.

Heb een tijdje geleden al eens een heel artikel gewijd aan de risico s van gebruiken en niemand heeft gezegd dat wanneer jij een licht kuurtje doet dat je van alle bijwerkingen last gaat krijgen. Maar ik kan één ding met zekerheid zeggen… met dit kuurschema (blasten en cruisen) ga je zeker problemen krijgen. Zelfs als je af en toe HCG gebruikt kan je simpelweg geen problemen uitsluiten.

Lees hier heel het artikel over de risico’s van anabolen gebruik

BRIDGEN

Dit is eigenlijk net zoiets als blasten & cruisen, namelijk  blijven gebruiken tussen twee kuren in. Dit dan wel met lichtere tussendoseringen. Geloof me a.u.b. met wat ik nu zeg: al de mensen die hiermee bezig zijn krijgen uiteindelijk serieuze problemen(!!!).

De ene zal er wat sneller last van krijgen dan de ander,  maar al deze kuur vormen zijn funest en alleen maar goed voor degenen die anabolen verkopen. Je leest het goed, alleen goed (en meestal daarom ook verdedigt) voor de verkopers! Die hebben het liefste dat iedereen blijft kuren, non-stop. Vandaar dat er tegenwoordig veel ‘dealers’ van anabolen zelf niks meer te maken hebben met de sport. Vroeger waren de “dealers’ zelf bodybuilders die er enigszins verstand van hadden. Dat is verleden tijd en die (echte) kennis is met hun verloren gegaan.

Ben verstandig blijf er vanaf!

Rene

Enkele bronnen:
Boron, W.F. & Boulpaep, E.L. (2012): Medical Physiology (updated edition). Philadelphia: Saunders
Jameson, J.L. (2013). Harrison’s endocrinology, 3rd revision. Europe: Mcgraw-hill Education
Farmaceutisch Kompas

GYM BIBLE – SCHEMA’S DIE WERKEN – NU TE KOOP

kerst sale bij Diamond Training
Bestel jouw Gym Bible

MEER KENNIS EN TOOLS

HOME FOR POWERHOUSES, JOIN THE TEAM!

By |2017-05-30T11:11:19+00:00februari 15th, 2016|Categories: Gast columnist, Krachttraining, Populair|Tags: |

About the Author:

Sander
Sander Kers is de oprichter en CEO van Diamond Training. Hij heeft zijn Master in Human Movement Sciences gehaald aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en is o.a. in het bezit van het exclusieve Certified Strength & Conditioning Specialist (CSCS) diploma. Al bijna 10 jaar staat hij bijna dagelijks onder de stang en zijn levensmotto is om elke dag met meer kennis naar bed te gaan dan waarmee hij is opgestaan. Een kennisbron en vakspecialist tot op het bot!

Leave A Comment

achttien − 4 =

Connect!