Ik kreeg laatst de vraag “Rene, hoe kan het dat die professionele bodybuilders ondanks hun lage vet percentage toch zo’n bolle buik hebben?” Mooie en goede vraag! In de “sport” noemen we dit een “bolle buik” en daarbij wordt direct verwezen naar anabolen. Toch heeft dit er niet echt mee te maken. In de vorige columns hebben we het wel eens gehad over gebruik en overdosering.

COLUMN 1: DE ZIN EN ONZIN VAN ANABOLEN

COLUMN 2: RISICO’S ANABOLEN GEBRUIK

GROEIHORMONEN EN DIKKE BUIKEN

Bodybuilders die al lang gebruiken en natuurlijk ook de professionele bodybuilders, gebruiken zo’n hoge doseringen dat het lichaam daar nog amper op reageert. Om toch te blijven groeien gebruiken ze “groeihormonen”, in de reguliere geneeskunde ook bekend als “STH”. Dit is werkelijk apart spul. Zoals de naam al doet vermoeden worden in de pubertijd groeihormonen in grote getallen aangemaakt en die draagt bij aan de groei van kinderen.

Op het moment dat  de testosteron omhoog gaat sluiten de epifysaire schijven (gedeelte in de lange beenderen) en stopt de lengtegroei van mensen. Kinderen die extreem klein blijven krijgen medicamenten toegediend om groei af te dwingen. Er zijn ook kinderen die extreem lang worden. Bij deze kinderen is vaak een gen defect of tumor waardoor de hypofyse (daar is hij weer) STH aan blijft maken. Deze keer zal ik hier niet teveel op in gaan, want dat is een mooi artikel op zichzelf. Buiten het feit dat het groei veroorzaakt, herstelt en vernieuwd je lichaam hierdoor. Nou hoor ik je denken: vernieuwen? Ja, vernieuwen! De cellen herstellen, de huid wordt mooier, de spieren groeien, immuun systeem wordt beter, et cetera. Als je zorgt dat ook je insuline spiegel goed op peil blijft (ze beïnvloeden elkaar) heb je zomaar kans op 10KG spiergroei in een aantal weken, maar soms valt het mee en verliezen mensen 10KG vet. Groeien in de lengte doe je niet, want bij volwassenen zijn die (groei) schijven al gesloten.

BIJWERKING GROEIHORMONEN

Maar zoals met alles wat te mooi klinkt om waar te zijn, dat is het dan ook. Buiten dat alles theoretisch zo mooi herstelt en je vet verliest of spiermassa aankomt groeien ook zaken die je niet wilt. Zo kan alles wat uit kraakbeen bestaat gaan groeien. Het kan zomaar zijn dat je oren of neus groeien. Als je Dopey bent of Pinokkio is dat niet zo erg maar anders zit je daar niet op te wachten lijkt mij. Maar buiten kraakbeen zijn er genoeg mensen waar ook de darmen, lever en/of milt groeit.

En daar komen we dus bij het punt dat die gasten zo’n bolle buik hebben. Ik heb in heel mijn carrière een keer STH gebruikt en dat is ook mij slecht bevallen. Als je Somatropine (STH) spiegel stijgt zakt automatisch je insuline spiegel en andersom. Je hebt dan zo een hypo te pakken (te lage suiker spiegel in het bloed), maar andersom kan dus ook! Als je het dus ‘goed’ zou willen doen loop je met een insuline pen en een bloedsuiker metertje rond.

Zelf kwam ik niks aan maar ging van 12% naar 4,8% vetpercentage na 2 weken. GROEIHORMONEN ZIJN ABSOLUUT GEEN AANRADER voor zoveel risico wat zoiets met zich meebrengt. Volgende keer wil ik wel eens verder hierop in gaan want ik zie dat het steeds meer naar de amateurtak verschuift.

Ook deze keer mensen… bezint eer ge begint.

BLIJF VRAGEN STUREN

Blijf vooral vragen sturen over dit gevoelige topic. Wij van Diamond Training snappen dat het gevoelig ligt en zullen alles vertrouwelijk behandelen en nooit namen noemen. Tevens benadruk ik graag dat Diamond Training enkel informatie verschaft en nooit ingaat op vragen over kuurschema’s. NATUREL TRAINEN IS HET STRIKTE DEVIES! Maar in deze wereld zien we het als onze medeverantwoordelijkheid om de risico’s van doping in kaart te brengen en informatie te verschaffen. Vragen stuur je naar info@diamondtraining.nl.

Rene

GYM BIBLE – SCHEMA’S DIE WERKEN

kerst sale bij Diamond Training
Ik wil de gym bible

MEER ARTIKELEN VAN RENE

HOME FOR POWERHOUSES, JOIN THE TEAM!