Voor de verandering een minder diep inhoudelijk artikel, maar iets wat me de laatste jaren erg opvalt. Sterker nog, dit is misschien wel het belangrijkste artikel dat ik ooit geschreven heb. Niet alleen in de gym, maar ook op het internet (in de vorm van reacties) en in tijdschriften… iedereen denkt alles te weten en bijna niemand duldt nog ‘kritiek’. En dat is erg jammer. Onlangs sprak ik een oudere powerlifter/bodybuilder die in zijn jonge jaren Nederlands kampioen powerliften is geweest, een eigen hardcore gym heeft gehad en nu al zeker 35 jaar traint met zijn geliefde gewichten, hij zei letterlijk het volgende toen ik hem vroeg waarom hij zelden iemand een tip geeft in de sportschool:
“9 op de 10 keer krijg je alleen maar een grote mond terug, “alsof jij alles weet”, en die soort reacties. Daar heb ik geen zin meer in, dan toch lekker niet”.
Beginnende bodybuilders dulden geen kritiek en weten alles beter
Over deze opmerking heb ik lang nagedacht. Maar het antwoord lag veel dichter bij mijzelf dan ik had durven denken. Ik was vroeger precies zoals de beginnende generatie krachtsporters en bodybuilders nu. Ik typeer een beginner als iemand met minder dan 3 jaar trainingservaring en/of minder dan 10 kilo natuurlijke progressie. Voordat ik bijna 10 jaar geleden begon met trainen had ik het boek van Arnold Schwarzenegger zeker 5 keer gelezen, dus… ik wist alles! “Sander, zul je niet wat minder diep zakken met je flyes, dat is echt niet goed voor je borst”. “Oh ja, reageerde ik dan, heb jij het boek van Arnold niet gelezen of zo?” Ik was letterlijk een pain in the ass voor de grotere mannen, die mij graag wilden helpen. Zij hadden enkel en alleen het goede voor met mij. Maar ik was eigenwijs.
Vroeger dacht ik alles te weten, en nu denk ik dat ik nog bijna niets weet. Echter, nu weet ik veel en veel meer dan toen. Om een lang verhaal kort te maken: des te minder je weet, des te meer je denkt te weten. Want je weet niet wat je allemaal niet weet. Daarentegen, des te meer je weet, des te minder je denkt te weten, want je weet wat je allemaal nog meer te weten kunt komen. De voorgaande zinnen lijken lastig, maar als je er rustig over nadenkt kloppen ze precies. Vroeger dacht ik niet na over verschillende vezeltyperingen, het size principle, sliding filament theorie, vermoeidheidsmanagement, langzame en snelle suikers, verschillende soorten periodisering, en ga zo maar door. Vroeger dacht ik te weten dat ik met 4 oefeningen borst van 5 sets met 12,10,8,8,6 herhalingen een grote borst zou krijgen. Wat nou trainingsvariabelen?
Ga op zoek naar ontkenning
Gelukkig was ik altijd (na mijn ontkennende fase) in voor een discussie en luisterde ik graag naar de opinie van een ander. Wanneer ik alleen op zoek zou zijn geweest naar bevestiging, dan zou ik nu nog steeds alleen bankdrukken, incline dumbbell presses, dumbbell flyes en pullovers voor mijn borst doen. Ik dacht, waarom zou hij of zij nu zo anders over dit onderwerp denken dan ik? En de argumenten zijn nog vrij consistent ook. Daar begon mijn zoektocht naar kennis en meer kennis. Altijd op zoek naar andere inzichten en vooral kennis die ik nog niet had. Het aantal boeken, lectures, dicussies en artikelen was en is nooit genoeg. Nu kan ik op sommige vragen wel 4 “kloppende” maar totaal verschillende antwoorden geven. Soms twijfel ik zelfs wat ik moet geloven. Vroeger niet, vroeger wist ik alles al. Vroeger was ik ook altijd erg stellig in mijn meningen, waar ik nu veel doortastender reageer en ook de “midden mening” durf te kiezen. Ik durf ook wel te zeggen dat hoe stelliger iemand antwoord, des te minder iemand weet.
Welke kennis is betrouwbaar en wat is de oplossing
Ik wil absoluut niemand de les lezen, en een ieder moet doen wat hij of zij wilt. Maar wanneer je een completere krachtsporter wilt worden (dit geldt tevens voor heel het leven), ga op zoek naar ontkenning en reageer minder fel als iemand je wilt helpen of een tip geeft. Vaak heeft hij of zij alleen het goede met je voor. Denk op zijn minst eens na over de “nieuwe” kennis van die ander. Want hij of zij kan het best wel eens juist hebben. En dat hij of zij het juist heeft, hoeft niet te betekenen dat jij het fout hebt. Er zijn meerdere goede antwoorden! Dit klinkt misschien wat filosofisch, maar in deze sport, evenals heel het menselijk functioneren, weten we lang nog niet zoveel als we denken!
Tot slot, des te meer kennis er wordt aangeboden op het internet, des te meer “rommel” er bij komt. Maar ook de kans op “juiste” kennis neemt toe. Je zult dus zelf moeten filteren wat goed of slecht is. Dit is niet gemakkelijk. Maar wanneer je ergens echt over twijfelt, kijk dan of (en welke) bronnen er onder het artikel staan. Of bedenk wat de achterliggende reden is waarom een schrijver een bepaalde post schrijft (promotie van een bepaald merk/product, of juist liefde voor de sport). Wanneer er over het algemeen erg veel banners en reclame tussen de tekst staat en zeker wanneer daar geen bron bij staat vermeld, dan zijn het vaak bevestigende artikels. Die helaas vaak in het land der fabelen thuishoren, maar nu eenmaal graag gelezen worden! Want een mens leest liever zijn gelijk, dan zijn ongelijk.
Sta open voor nieuwe kennis en je wordt een betere lifter! Zonder twijfel.
[fb_button]
Nog meer interessante artikels lezen?
Volg Diamond Training voor de nieuwste artikels en schema’s
[efb_likebox fanpage_url=”DiamondTraining” fb_appid=”” box_width=”300″ box_height=”” colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]
Geef een reactie