Detoxen is dankzij Volkswagen niet het woord van het jaar 2015 geworden (sjoemelsoftware), maar als er een klassement voor fitness en voeding was geweest, dan zou het zo maar de #1 kunnen zijn. Om goed te verkopen plak je ergens het woord detox op. Wij trappen er massaal in en denken dat we goed bezig zijn. Om niet in één keer het hele detox verhaal te doorgronden richt ik me op mijn grootste ergernis, namelijk dat ’trainers’, ‘voedingsconsuleten’, betaalde beroemdheden, tv doctors en uiteindelijk ook de consument het volgende zegt: “Afvalstoffen/gifstoffen kun je er lekker uitzweten! Dus hard trainen, sauna’tje en je bent weer het mannetje.” Man man man, hoe dan? “Ja, via je huid zweet je de opgebouwde gifstoffen er zo uit.” Hmmmmmm…

Detoxen (gifstoffen verwijderen) door te zweten mythe-breker

Laten we even naar de werking van het lichaam kijken. Het lichaam breekt afvalstoffen en gifstoffen (toxines) voornamelijk af via twee organen: de lever en de nieren (punt). Ook kan het endoplasmatische reticulum drugs en gifstoffen absorberen en neutraliseren met enzymen. Maar het echte afbreken en verwijderen gebeurt in de lever en de nieren.

  1. Lever: Een belangrijke functie van de lever is het metaboliseren, ontgiften en inactiveren van verscheidene inwendige en uitwendige substanties. De lever speelt een essentiële rol in het filtermechanisme voor het bloed. Het filtert vreemde fijnstoffen, waaronder bacteriën, inwendige gifstoffen en verouderde rode bloedcellen. De lever ‘ontgift’ schadelijke substanties van een groot aantal bronnen zoals (verbrande) suikers, vetten, eiwitten, drugs, toegevoegde stoffen aan eten, kleurstoffen, zoetstoffen, smaakversterkers, gebruikte pesticiden tijdens de teelt, alcohol, rook, lucht vervuiling en nog vele andere stoffen. Kortom, de lever is een belangrijke stofzuiger.
  2. Nieren: Net zoals de lever, assisteren de nieren bij het verwijderen van toxines. De nieren bevatten ontzettend kleine, maar cruciale structuren (glomeruli) om vreemde stoffen te filteren uit het bloed (toxines en afvalproducten). Deze stoffen worden uit het bloed gefilterd en uitgeplast. De gifstoffen die niet worden gefilterd via de glomeruli kunnen de nieren ook ‘actief’ verwijderen. Kortom, de kracht van de nieren is om afvalstoffen te scheiden en ‘om te vormen’ in urine. Dat is een van de meest primaire manieren waarop afvalstoffen en gifstoffen het lichaam verlaten.

Maar hoe de huid dit moet doen is vooralsnog een raadsel. Ondanks dat de huid een enorm groot orgaan is, staat het niet in verbinding met de andere hoofdorganen in het lichaam. Ongeacht wat iedereen je ook vertelt, zweet bestaat voor 99% uit water, aangevuld met een beetje sodium (daarom smaakt het zoutig), chloriden en een beetje potassium (kalium). Zweet is enorm belangrijk voor het lichaam, want dat houdt ons koel! Dat is dan ook de functie van zweten. Dus vergeet vooral geen water te drinken als je aan het sporten bent of in de sauna gaat. Maar ontgiften doe je er in ieder geval niet mee.

REFERENTIES
Boron, W.F. & Boulpaep, E.L. (2012): Medical Physiology (updated edition). Philadelphia: Saunders
Brooks, G. Fahey, T., & Badlwin, K. (2004). Exercise Physiology: Human Bioenergetics and its Applications. NY: McGraw-Hill Education
Farrel, P.A., Joyner, M.J., Caiozzo, V.J. (2011): ACSM’s Advanced Exercise Physiology. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins
Martini, F.H., Nath, J.L., & Barholomew, E.F. (2012). Fundamentals of Anatomy & Physiology. Glenview, IL: Pearson.

 

KERST SALE BIJ DIAMOND TRAINING!

kerst sale bij Diamond Training

MEER KENNIS EN TOOLS

HOME FOR POWERHOUSES, JOIN THE TEAM!

[efb_likebox fanpage_url=”DiamondTraining” fb_appid=”” box_width=”300″ box_height=”” colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]