Zoals je in het eerste artikel over de peri workout supplementen hebt kunnen lezen, is het van belang dat je (een klein beetje) begrijpt hoe het lichaam werkt. Daarom beginnen we met de werking van insuline. Insuline is namelijk samen met glucagon de grote regulator van de bloedsuikerspiegel. Het volgende artikel gaat over het nut van suiker vóór de training, daarvoor is de kennis over dit hormoon ‘noodzakelijk’.

Lees ook de noodzaak voor suiker voor krachtsporters

ALVLEESKLIER – 4 SOORTEN CELLEN

De alvleesklier (pancreas) ligt in je buikregio (achter de maag) en bestaat uit het exocrine en endocrine gedeelte. Het endocriene gedeelte bevat zo’n 2 miljoen ‘alvleesklier eilandjes’ en ieder eilandje bevat vier soorten cellen: alpha cellen, beta cellen, delta cellen en F cellen. Degene waar wij, krachtsporters, kennis van moeten hebben zijn de alpha en beta cellen. Deze produceren respectievelijk het hormoon glucagon en het hormoon insuline. Beide cellen reageren op de hoeveelheid glucose in het bloed en zorgen ervoor dat die glucosewaarde zo ‘normaal’ mogelijk blijft. Dat betekent een bloedglucose level van 70-110 mg/dL (ongeveer 4-6 mmol/L). Als er waarden worden waargenomen onder of boven deze ‘spiegel’ dan reageren de alpha of beta cellen.

INSULINE – DE WERKING

Insuline wordt in hoge mate geproduceerd als de glucose concentraties boven de normale waarden uitkomen, bijvoorbeeld na het eten van producten met suiker. Ook wordt insuline afgescheiden wanneer de waarden van sommige aminozuren, zoals arginine en leucine, toenemen. Dus insuline reageert niet alleen op suiker, maar dus ook op aminozuren. Vandaar dat BCAA’s (bevat o.a. leucine) zo prominent worden genoemd als anabole factor.

Insuline werkt in het beginsel als volgt: insuline bindt aan ‘receptor proteïnen’ van een ‘doelcel’ en werkt als het ware als een schuifdeur. Deze deuren worden door dit ‘sleutel hormoon’ geopend, waardoor er onder andere glucose opgenomen kan worden. Wat dus essentieel is op het moment dat de glucosespiegel stijgt in het bloed. Op het moment dat de glucoselevels weer tot een normaal niveau zijn afgenomen hoeft er geen insuline meer te worden geproduceerd. De sleutel verdwijnt uit het slot en alles werkt weer als voorheen.

INSULINE – DE EFFECTEN

Insuline is dus essentieel om de glucosespiegel op pijl te houden, maar jij wilt natuurlijk weten wat de effecten zijn voor eventuele spiergroei (lees hier hoe spiergroei werkt) of vet verlies. Insuline zorgt onder andere voor:

  • Versnellen van de glucose opname (alle doelcellen)
  • Bevorderen van het verbruik van glucose (alle doelcellen) en het produceren van ATP – Dit effect gebeurt om twee redenen: 1. de mate van glucose verbruik is proportioneel aan zijn verkrijgbaarheid (meer glucose aanwezig = meer verbruiken van glucose) en 2. speciale ‘boodschappers’ activeren een sleutelenzym voor de glycolyse.
  • Stimuleren van glycogeen formatie (spier- en levercellen) – een overschot van glucose in deze cellen worden opgeslagen als glycogeen.
  • Stimuleren van aminozuren absorptie en eiwitsynthese – eiwitsynthese is de basis voor spiergroei. Lees hier hoeveel gram eiwit het beste voor spiergroei is.
  • Stimuleren van de triglyceride formatie in het vetweefsel – de opname van vrije vetzuren en glycerol door de adipocyten (vet-cellen) neemt toe, die deze componenten opslaat als triglyceriden. Daarnaast wordt ook de absorptie van glucose in de vet-cellen bevordert en een overschot wordt ook opgeslagen als triglyceriden.

Ter samenvatting, de alvleesklier scheidt het insuline hormoon af wanneer glucose in overvloed het lichaam binnenkomt. Insuline stimuleert het gebruik en opname van glucose en ondersteund de processen om glycogeen en triglyceriden voorraden aan te leggen en draagt bij aan de mogelijkheid tot eiwitsynthese.

AFHANKELIJKE EN ONAFHANKELIJKE WEEFSELS

Omdat ik graag volledig ben kan ik dit niet overslaan. Bijna alle weefsels in het lichaam bevatten insuline receptoren, deze cellen worden insuline afhankelijke weefsels genoemd. Echter, cellen in het brein en de nieren, rode bloedcellen en de cellen van het maag- en darmstelsel hebben geen insuline receptoren. Deze cellen worden insuline onafhankelijk genoemd.

Referentie
Martini, F.H., Nath, J.L., & Bartholomew, E.F. (2012). Fundamentals of Anatomy & Physiology (9th edition). San Fransisco: Pearson Education.

GYM BIBLE SMART PACK

Wil jij 33 professionele trainingsschema’s, 14 voedingsschema’s met de daarbij horende uitleg en tips? Inclusief de complete Variabel Cyclisch Cutten strategie om een droog en gespierd lichaam te krijgen, zonder spiermassa te verliezen? Vergeet dan niet om te profiteren van de smartpack aanbieding van Gym Bible 1 en 2. No nonsens en mythenvrij, voor de iedereen die zijn training en voeding serieus neemt.

  • Readers Rating
  • Rated 5 stars
    5 / 5 (4 )
  • Your Rating