WAAROM EN WAT IS UNILATERAAL TRAINEN?

Éénbenige oefeningen worden vaak onderschat en minder uitgevoerd. Deze oefeningen, ook wel unilaterale oefeningen genoemd, hebben vele voordelen ten opzichte van tweebenige (bilaterale) oefeningen. Hiermee kun je namelijk de focus leggen op de ontwikkeling van specifieke spieren zonder de afleiding van het andere been. Atleten in explosieve sporten gebruiken deze oefeningen vaak om de kracht te vergroten van hun stabilisatoren, om een disbalans in kracht tussen de benen te verminderen en om de kracht te vergroten in bilaterale bewegingen.

VOORDELEN VAN UNILATERAAL TRAINEN

Omdat je maar één been tegelijk traint, is het makkelijker om te concentreren op de beweging en de contractie van de werkende spier. Hiernaast is het positief voor een symmetrische ontwikkeling. Wanneer je altijd bilateraal traint, bestaat er de kans dat het ene been, meestal het voorkeursbeen, harder werkt dan het andere. Dit gebeurt dan meestal in de laatste reps, wanneer het echt zwaar wordt en het lichaam vermoeid raakt. Juist de afwisseling naar een unilaterale beweging zorgt voor een gelijke ontwikkeling.

Ook is het weer een nieuwe prikkel voor het lichaam. Het zorgt voor een nieuwe overload omdat het de spieren dwingt om net iets anders te bewegen om het gewicht te balanceren. Tot slot kan het ook helpen in het voorkomen van blessures. Veel blessures, of het nu in de gym is of op het veld, komen door een disbalans tussen de ledenmaten. Gebruik unilaterale bewegingen om deze te elimineren!

CONCLUSIE

Natuurlijk gelden deze voordelen niet alleen voor het onderlichaam. Barbell curls worden vaak unilateraal uitgevoerd met dumbbells om te zorgen dat de armen niet ongelijk ontwikkelen. Het is belangrijk dat je deze theorie ook toepast op been oefeningen. Probeer het eens uit en merk dat je sterker kan worden in je bilaterale oefeningen doordat je beter in evenwicht komt en je stabilisatoren sterker worden.

AFGETRAIND DE ZOMER IN MET GYM BIBLE 2

MEER ARTIKELEN

HOME FOR POWERHOUSES, JOIN THE TEAM!

  • Readers Rating
  • No Rating Yet!
  • Your Rating