Is een persoonlijk trainingsschema belangrijk voor beginners? Nee. Is een persoonlijk trainingsschema voor gevorderden belangrijk? Ja. Als je niet weet waar je op reageert dan weet je ook niet wat een goed schema voor jou is. Voor de duidelijkheid, ik definieer beginners als mensen zonder bewegingsbeperkingen en met minder dan een jaar trainingservaring. Echter, uit ervaring is men graag op zoek naar het ‘beste’ schema en worden we graag als ‘uniek’ gezien. Dus graag het ‘beste’ en ‘persoonlijke’ trainingsschema voor mij coach! Ook hier geldt: het beste schema bestaat niet! Maar daarover meer in een ander artikel.

DISCIPLINE

Kort gezegd heb je 5 soorten training schema’s. Schema’s voor hypertrofie (spiergroei), kracht, afvallen, conditie en een combinatie van die vier. Stabiliteit, flexibiliteit en mobiliteit zijn vaak subdoelen en onderdeel van bovenstaande categorieën. Als je nog nooit aan fitness hebt gedaan en je een schema wilt voor spiergroei dan kies je gewoon een hypertrofie beginnersschema. Gewoon één, ja.  Het enige wat je hoeft te doen is dit schema 12 weken volgen en je ziet het eerste resultaat vaak vanzelf. Of je nu schema A, B, C of Z zou hebben gekozen maakt niet uit. De reden dat men meestal geen resultaat heeft is omdat ze geen discipline hebben om een schema te volgen. Een andere reden is dat het voedingspatroon niet in orde is, maar dat is een heel ander verhaal. Echt waar, als je iedere week op zoek bent naar een nieuw schema, die op een of andere manier beter of persoonlijker is, dan wordt het niets. En vertel mij maar waarom dat nieuwe schema beter is?

SCHEMA BELOFTEN

Ik snap ook wel dat het moeilijk is om jezelf volledig te storten op één schema. In deze 1,2,3 marketingmagie wereld duikt er iedere week weer een revolutionair super programma op. Het programma dat voor iedereen werkt en ook nog eens persoonlijk is (hoe dan?). Kijk eens nuchter naar al die schema’s en beoordeel of het fundament goed is. Wil je kracht? Dan moet je minimaal met gewichten boven de 80% 1RM trainen, wil je spiermassa dan ligt de ondergrens op 65%. En wat zijn de totale volumes bijvoorbeeld? Wil je afvallen? Dan staan er voornamelijk veel samengestelde oefeningen in een schema. Of je nu een circuit doet van squats, dumbbell rows, push ups en planken of een circuit van sumo deadlifts, spider push ups, TRX inverted rows en jackknifes maakt niet uit. Laat je vooral niet verleiden door die ‘spannende’ namen van de oefening uit zojuist verzonnen circuit nummer 2. Krachttraining is een sport die voornamelijk draait om discipline, doorzettingsvermogen en consequentie. En uiteindelijk leer je van ieder programma en weet je ook welke programma’s (beter) bij je passen. Op het moment van plateaus zul je ook specifieke methoden moeten gaan proberen. Maar of je als beginner nu begint met een vlak, lineair, piramide, omgekeerde piramide of wat anders wat mooi klinkt, dat maakt niets uit! Zolang je maar een schema hebt die geschreven is voor jouw categorie (een van de 5 basis doelstellingen). En een schema hoeft geen fancy namen en oefeningen te bevatten! De basis, daar draait het om!

SLECHTE TRAININGSSCHEMA’S

Even een soort disclaimer. Er bestaan een heleboel slechte schema’s die niet aan de voorwaarden voldoen voor jouw doelstelling. Ook moet je als beginner niet direct een zeer advanced programma gaan draaien. Dus ik zeg niet dat ieder schema werkt! Ben je daar bewust van. Verdiep je een klein beetje in de materie, bijvoorbeeld door een van de 400 artikelen op onze website te lezen of als je daar geen zin in hebt, kijk op onze online coaching pagina. Dan krijg je zeker een schema die aan de juiste voorwaarden voldoet ;). Of nog makkelijker, bestel de gym bible met 27 top schema’s en ga zelf aan de slag.

GYM BIBLE – SCHEMA’S DIE WERKEN

kerst sale bij Diamond Training
Ik wil de gym bible

MEER KENNIS EN TOOLS

HOME FOR POWERHOUSES, JOIN THE TEAM!