VUISTJE BIJ BANKDRUKKEN – WAARHEID OF MYTHE?
Met deze video begeven we ons op gevoelig terrein. Want het vuistje bij bankdrukken zie je nog steeds in de sportschool. Is dit erg? Heeft dit nut? En waar komt het vandaan. Dat alles zie je in de video. De highlights:
- Des te dieper je de stang laat zakken des te meer rotatie in het schouder gewricht. Wanneer je ellebogen onder de bank komen neemt de druk op (in) het schoudergewricht toe. Dit kan leiden tot blessures.
- Wanneer je minder diep zakt heb je minder last van je schouder. Wanneer je hier een blessure hebt is het verstandig om minder diep te zakken om toch te bankdrukken.
- Naar verwachting zijn de grotere/sterkere bankdrukkers die last gekregen hebben van hun schouders begonnen met het gebruik van het vuistje.
- De vraag is? Bouw je meer spiermassa op in de volledige bewegingsbaan of in de kortere bewegingsbaan (waar je meer gewicht kunt pakken)? Het antwoord laten wij nu eens in het midden.
OPMERKINGEN
Uiteraard zijn er houding correcties, veelal toegepast in het powerliften om de druk op je schouder te verminderen en tevens de bewegingsbaan te verkorten. Dat zie je in een ander filmpje. Ook worden er boardpresses toegepast om ofwel sticking points rechtstreeks onder handen te nemen of ter afwisseling om herhaalde aansturing en daardoor overtraining te voorkomen. Echter, het argument om het vuistje te gebruiken als sticking point… leg maar eens 150 kilo op een vuist. Gebruik dan gewoon een board. Lees ook over de methode partials voor meer massa en kracht.
WIL JIJ ZWAARDER BANKDRUKKEN?
Wil je echt zwaarder bankdrukken lees dan zwaarder bankdrukken in 10 stappen en kijk voor de specifieke bankdruk schema’s in gym bible 1.
Geef een reactie