Een alledaags detective spel op menig sportschool. Wie zijn de anabolen gebruikers? En misschien beter te betitelen als anabolen ontkenners. Op een of andere manier maakt dit veel los bij de zelfbenoemde natuurlijke bodybuilders. Waarom is iedereen hier zo druk mee bezig? Jaloezie, onbegrip, op zoek naar bevestiging? En waarom zou je het gebruik ontkennen?
Dit artikel is geen wegwijzer om anabole gebruikers te herkennen. Absoluut niet. Nou, misschien wel een beetje, maar dat lees je verderop in het stappenplan. Het is eerder bedoelt om juist de onterechte bestempeling tegen te gaan.
Daphne Schippers – haar frustratie
Ik denk graag over dingen na. Het idee om te schrijven over anabolen gebruik kwam na het horen van een interview met Daphne Schippers. Na haar schitterende overwinning op de 200 meter werd haar naam door menig pannenkoek direct gelinkt aan doping. Daphne was er erg boos, gefrustreerd en teleurgesteld over. Zo’n mooie overwinning, wat enkel geluk en euforie zou moeten opleveren, kreeg toch een schaduwzijde. Natuurlijk heeft Daphne niet gebruikt, anders was ze allang ‘betrapt’.
Van Daphnes doping naar de anabolen gym
Deze doping beschuldiging, want zo voelt het, komt volgens mij het meeste voor in de recreatieve sportscholen. Soms terecht, maar soms ook niet. Waar ik beschuldigen en verdenken een raar fenomeen vindt overigens. Iedereen moet doen wat hij wilt. In ieder geval, heb je lekker hard getraind, maak je progressie en krijg je de vraag of je gebruikt hebt. Is dit leuk? Ja, een mooi compliment voor even. Maar de rumoer erom heen, achter je rug, is dat niet. Is dit mij ooit eens overkomen? Ja, en dat vond ik niet zo leuk. Iets waar ik hard voor had getraind en gegeten, jaar in jaar uit, betiteld met anabolen. Jammer. Ik ben zeker niet alleen. Deze ‘verdenking’ overkomt menig andere natuurlijke en serieuze krachtsporter.
Waarom groeien sommigen harder dan anderen?
Begrijp eerst hoe spiergroei werkt (lees hoe werkt spiergroei, en groei als nooit tevoren) en wat de genetische verschillen zijn. Om niet te theoretisch te worden in dit artikel hou ik het bij de genetische verschillen. Waar Lionel Messi een bijzonder talent heeft voor voetbal zo zijn er ook mensen met aanleg/talent voor bodybuilding (spiergroei). De één heeft nu eenmaal meer of minder spiervezels dan de ander. Een mooi onderzoek van Lexell en zijn collega’s (1988) liet zien dat het aantal spiervezels in de vastus lateralis, van jongens tussen de 18 en 22 jaar, kunnen verschillen van 393.000 tot 903.000(!). Dit betekent dat er meer dan een 2-voudig verschil kan zitten tussen het aantal spiervezels van individuen in een bepaalde spier. Blaas nu eens 10 ballonnen op en houd deze in je rechterhand. En laat iemand anders 20 ballonnen opblazen en houd deze in je linkerhand. Hopelijk begrijp je waar ik naartoe wil. Daarom zijn er sporters die harder groeien dan anderen. Met het gegeven dat er goed wordt gegeten en getraind en gerust natuurlijk.
Er zijn natuurlijk nog veel meer facetten die zorgen waardoor de ene wel groeit en de andere niet. Denk onder andere aan de effectiviteit van trainingsprogramma’s en voedingschema’s. Ik durf wel hardop te zeggen dat 90% van alle sporters veel effectiever kan trainen en eten.
Maar hoe herken je de anabolen gebruiker dan wel? Het 4-stappenplan
Een alinea die je van mij niet hoeft te lezen, maar iets wat zo velen bezig houdt: het aanwijzen van de anabolen boys. Dit is mijn persoonlijke visie (dus die kan verschillen met die van jou). Wanneer iemand uit het niets enorm groot wordt dan gaan de ‘alarmbellen’ rinkelen. “Zou het er weer eentje zijn…”. Start in het vervolg met dit 4-stappenplan:
- Is hij net begonnen met trainen of traint hij al weer eventjes. Wanneer iemand net begint, dan kan hij wel eens zo’n talentvolle bodybuilder zijn zoals hierboven beschreven. Geef hem die credits voor zijn harde werk dan ook! Sowieso zijn de relatieve ‘gains’ het grootst in de eerste jaren.
- Hij traint alweer eventjes en op eens begint hij te groeien. Vraag dan eerst wat hij anders heeft gedaan. Misschien heeft hij er al die tijd met de pet naar gegooid: zo nu en dan trainen, een dramatische periodisering, friet-frikadellen dieet, whatever. En heeft hij nu besloten anders te trainen (met schema’s van diamond training bijvoorbeeld), serieus te eten, niet meer te drinken, et cetera. Dan kan het hard gaan met de spiergroei (en lijkt het opvallend). Geef hem in dit geval ook de credits voor zijn toewijding.
- Hij traint al lange tijd serieus, eet altijd goed en begint nu opeens heel hard te groeien. Dit zou dan zo maar eens zo’n anabolen (ontkennende) jongen kunnen zijn. Meestal kunnen ze ook geen hele goede verandering t.o.v. de andere jaren noemen (“veel kip en zalm he”). Maar zo lang ze het zelf niet ’toegeven’, wie ben jij dan om hen te beschuldigen? Daar schiet toch niemand iets mee op. (Je mag het van mij wel denken… maar hou dit gewoon voor jezelf).
- De echte grote mannen, die meer tank dan mens zijn, die doen er vaak niet zo moeilijk over en zeggen het echt wel (hoef je dus niet te herkennen). Want, het maakt ook niet uit! Iedereen doet het op zijn eigen manier!
Gelukkig ben ik altijd een grote schijterd geweest! Bij de woorden ‘bijwerkingen’ of ‘kans op’ keer ik al snel de andere kant op. Want volgens mij is er niemand die niet eens een keer heeft gedacht aan het ‘magische’ goedje. Want uiteindelijk willen we allemaal groeien. Maar gelukkig heeft iedereen een ander schoonheidsideaal. Dus al die 100% anti-anabolers… ben ook daar eerlijk over.
Een overzicht van bijwerkingen van anabolen vind je hier (let op, je gaat naar de site van eigenkracht.nl)
Laatste gedachten
‘Beschuldig’ elkaar dus niet. Ik begrijp dat het frustrerend is dat je als pure ‘natural’ wedstrijd bodybuilder erachter komt dat een concurrent wel gebruikt. Maar zo lang er niet streng gecontroleerd wordt schiet je er niets mee op. Blijf gewoon lekker, gezond, hard en vooral smart trainen! Smart trainen is de nieuwe anabolen!
Referentie
Lexell, J., Taylor, CC., & Sjostrom, M. (1988). What is te cause of the agein atrophy? Total number, size and proportion of different fiber types studied in whole vastus lateralis muscle from 15- to 83-year-0ld-men. Journal of Neuroscience 84, 175-294.
Deze artikels vind je misschien ook interessant
Meer kennis, meer schema’s, volg ons!
[efb_likebox fanpage_url=”DiamondTraining” fb_appid=”” box_width=”300″ box_height=”” colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”1″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]
Geef een reactie