FUNCTIONELE BACK SQUAT BALANS OEFENING

FUNCTIONELE BACK SQUAT BALANS OEFENING

BALANS VOOR EEN JUISTE SQUAT

In de fitness wereld verzin je weinig oefeningen zelf. Echter, het is je eigen zoektocht naar oefeningen die bij jou passen. Je hebt je eigen mobiele beperkingen, disbalans, blessures, en uiteraard doelstelling. Soms kom je tips tegen waar je achteraf van denkt, wat heb ik hier nu aan gehad. En aan de andere kant kom je ook goede tips tegen, waarvan je jezelf afvraagt waarom nooit iemand dit tegen je gezegd heeft. Zo kwam ik een tijdje terug een tip van Yasha Kahn tegen om je squat te verbeteren. Dit heb ik bij mezelf toegepast gedurende de warming up sets van de squat en bij verschillende klanten die moeite hadden met een juiste uitvoering van de squat. Deze simpele tip heeft nog nooit iemand tegen me verteld. Of niemand kent deze oefening, of niemand wil deze oefening delen. Nou, ik deel dit maar al te graag met je. Want ik wil dat jij beter kunt squatten. Squat je al helemaal perfect dan weet je dat na een paar van deze sets in je warming up ook.

BALANS TIJDENS JE BACK SQUAT

squat balans

foto van yashathoughts.com

Een ‘correcte’ squat positie is afgebeeld in de eerste foto. Het middelpunt van de balans is rond het midden van je voet. Bij de middelste foto verschuift het balanscentrum naar de hiel en bij de derde foto naar de voorvoet. Dit doen squatters waarschijnlijk om in een ‘meer comfortabele’ positie te komen. Een tekort aan mobiliteit (waar ik in de toekomst een heel artikel aan ga wijden), flexibiliteit of kracht kan ervoor zorgen dat de midfoot positie oncomfortabel aanvoelt. Om dat te voorkomen passen lifters meestal ongemerkt hun techniek wat aan.

REPETITION MAKES PERMANENT

Als je maar lang genoeg een oefening op één manier uitvoert, dan worden bepaalde spieren sterker dan ander spieren. Wanneer je balans nu niet over de midfoot positie is dan zijn de ‘juiste’ spieren waarschijnlijk onderontwikkeld en zul je de eerste keren als je deze techniek toepast wat minder squatten.

Echter, wanneer je aan de balans gaat werken, dan kun je niet meer in een ‘comfortabele’ positie komen. Wanneer je het juiste patroon erin drilt, dan wordt de ‘correcte’ uitvoering vanzelf comfortabel en maak je progressie tijdens je squat. Echt waar, je kunt niet makkelijker je squat verbeteren, door een juiste balans. Natuurlijk zijn er mobiele uitzondering, maar daarover later meer.

WAT MOET JE DOEN?

Pak 2 kleine schijven, bijvoorbeeld de 0.5 kilo plates van eleiko. Plaats deze op dezelfde breedte als dat je normaal squat. Ga nu met het midden van je voet op de schijven staan, zodat je hakken en voorvoet los van de platen zijn. Je doet nu je squats zoals altijd, maar je tenen en je hielen mogen de grond niet raken, niet eens aaien!

Wanneer je een ‘perfect’ balans punt hebt bij de warming up gewichten, kies dan ook gewichten tot 75% 1RM. Als dat ook goed gaat dan kun je een krul zetten achter je squat. Mocht je merken dat je op je voorvoeten of hielen squat (wat je waarschijnlijk tot dat moment niet doorhad), raad ik aan om deze oefening tijdens je warming up sets te doen, totdat je probleemloos een midfoot balans punt hebt.

Heb je problemen met het activeren van je bilspieren tijdens de squat? Check dan deze 5 oefeningen. En hier heb je 7 tips om zwaarder en sterker te squatten. Maar die mag je pas lezen wanneer je balanspunt in orde is.

TIJD OM TE PROBEREN

Oordeel niet over deze oefening voordat je hem gedaan hebt. Ik heb veel oefeningen gedaan en denk als bewegingswetenschapper (te) veel na over bewegingen. Dit is een oefening die ik momenteel vaak toepas wanneer iemand moeite heeft met de squat. En het werkt!

ABONNEER JE OP ONS YOUTUBE KANAAL VOOR MEER INSTRUCTIE VIDEO’S

GYM BIBLE SMART PACK

Wil jij 33 professionele trainingsschema’s, 14 voedingsschema’s met de daarbij horende uitleg en tips? Inclusief de complete Variabel Cyclisch Cutten strategie om een droog en gespierd lichaam te krijgen, zonder spiermassa te verliezen? Vergeet dan niet om te profiteren van de smartpack aanbieding van Gym Bible 1 en 2. No nonsens en mythenvrij, voor de iedereen die zijn training en voeding serieus neemt.

MEER HOW TO VIDEO’S?

  • Readers Rating
  • Rated 5 stars
    5 / 5 (2 )
  • Your Rating


By |2017-05-30T11:11:04+00:00augustus 8th, 2016|Categories: been training|Tags: , , , |

About the Author:

Sander
Sander Kers is de oprichter en CEO van Diamond Training. Hij heeft zijn Master in Human Movement Sciences gehaald aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en is o.a. in het bezit van het exclusieve Certified Strength & Conditioning Specialist (CSCS) diploma. Al bijna 10 jaar staat hij bijna dagelijks onder de stang en zijn levensmotto is om elke dag met meer kennis naar bed te gaan dan waarmee hij is opgestaan. Een kennisbron en vakspecialist tot op het bot!

Leave A Comment

vijftien − 8 =

Connect!